Dagens andra interpellation var signerad Jim Lindström (m) som sitter i barn- och utbildningsnämnden. Han vände sig till nämndens ordförande Camilla Anglemark (s) med flera frågor. Bland annat frågan om nämnden har ett existensberättigande om den inte tar ställning i svåra frågor.
Bakgrunden är att nämnden inte tog något beslut angående de tre alternativ för skolbesparingar som tagits fram utan lagt över beslutet till kommunstyrelsen.
Rätt namn
– Vi bryr oss och har ansvar inom barn- och utbildningsnämnden. Och det är ingen lokalutredningsfråga, utan det är en skolfråga. Det är olyckligt att skicka det till kommunstyrelsen utan ett inriktningsbeslut från nämnden. Jag anser att nämnden skulle fattat ett beslut och inte lämnat över beslutsfattandet till kommunstyrelsen. Vi gör det för lätt för oss, betonade Jim Lindström från talarstolen.
Dessutom vill Lindström ha den pågående konsultutredningen på bordet innan ett beslut fattas. Det kan bli fler alternativ att välja mellan om konsulten tar fram ett eget, vilket det finns en frihet till.
Tufft beslut väntar
– Det finns många frågetecken. Och det behövs mycket hjärnkapacitet för att ta fram bästa beslutet. För det kommer att bli ett tufft beslut, och det kommer att bli ett beslut som svider och då måste vi ha på fötter.
Anglemark säger i sitt svar att nämnden tar beslut som är inom dess verksamhetsområden, ”även om de bedöms som svåra”, men att lokal- och fastighetsfrågor inte ingår i nämndens verksamhetsområde.
– Detta medför att jag på intet sätt ifrågasätter nämndens existensberättigande.
”Oroa inte barnen”
Kristina Jonsson (s) tog tillfället i akt att uppmana alla vuxna att besinna sig när det gäller skolfrågan de här sista veckorna. Att oroa barnen för något som ändå ”otvivelaktigt kommer att ske”.
– Som pedagog i 30 år är jag övertygad om att barn ser möjligheter i varje förändring, om inte de vuxna presenterar det som ett problem.
– Måste vi oroa våra barn? Varför inte säga att det är kul att de får nya lekkamrater – i stället för att säga vad hemskt om du måste byta skola.
”Gör ont”
Anglemark underströk att det är tuffa tider nu och att ett stålbad väntar. Att dessutom skära ned i de så kallade mjuka verksamheterna ”gör ont” men är nödvändigt.
Viking Jonsson (s) betonade att ”det gäller att hitta ett beslut med vilket man är minst missnöjd”. Nu är det en månad kvar att diskutera innan beslut i skolfrågan ska tas den 27 april.