Många är de lärare som jag talat med genom åren. Lärare? Ja, det är kanske inte så konstigt att det just är lärare som hör av sig. Mestadels pensionerade svensklärare, men det kan också vara andra språkintresserade som hör av sig för att uttrycka missnöje med stavfel, syftningsfel eller "amerikaniseringen" av det svenska språket.
Till viss del kan jag hålla med dem som hör av sig. Det har inte varit allt igenom lyckligt att rationalisera bort korrekturläsarna. Denna yrkesgrupp var ofta välutbildade, goda språkmänniskor och dessutom allmänbildade. En bra mix för att hålla reda på oss skrivande journalister.
Men som sagt, så kom det tuffare tider och i jakt på kostnader så försvann korrekturläsarna som specifik yrkesgrupp och i stället skulle redigerare ta över kontrollen av det som skrivs tillsammans med nyhetschefer och andra chefer.
Det händer att vi självrannsakat oss på redaktionen och vi är missnöjda och bekymrade när vi har språkliga fel i tidningen och på webben.
Från ett studiebesök på Trelleborgs Allehanda för några veckor sedan tog nyhetschef Henrik Wising med sig idén att vi skulle börja kompisläsa.
Så här skrev nyhetschef Henrik till oss på redaktionen i tisdags:
KOMPISLÄSNING
Från och med i dag ska ALLA texter kompisläsas. Det gäller också texter som redan ligger klara för publicering!
För att skapa ett smidigare flöde i tidningsproduktionen, och höja textkvaliteten ytterligare ett snäpp, börjar vi nu med kompisläsning.
Läsningen är obligatorisk för allt material och inbegriper alla journalister på redaktionen, oavsett avdelning och funktion.
Undantaget kan vara material för direktpublicering – läs: brådskande webbtexter – men när tid och möjlighet finns ska också dessa texter granskas av ett annat ögonpar än skribentens.
Mycket bra initiativ av nyhetschef Henrik, tycker jag!