I samband med den pågående renoveringen utförs vissa arbeten i anslutning till gravkoren. Luckan är öppen, och för undertecknad medger den ännu ett besök. Det har passerat 40 år sedan det senaste.
Om de båda gravkoren har framlidne kyrkogårdsföreståndaren tillika Säfstaholmsexperten Åke Lindskog berättat utförligt i en skrift som utgavs 1983 när 200–årsminnet av kyrkans ombyggnad 1783.
17 kistor
I det gamla Säfstaholmsgravkoret finns totalt 17 kistor varav två är barnkistor. Gravkoret uppfördes för riksrådet Carl Soop på Säfstaholm som avled år 1655 och blev den förste som gravsattes här. Gravsatta i koret är släkterna från Säfstaholm och Kjesäter.
När så kyrkan ombyggdes år 1783 förlängdes kyrkorummet mot öster. Överbyggnaden till Säfstaholms gravkor togs bort med tillstånd av släkten Bonde som istället erhöll ett gravkor i kyrkans nordöstra hörn med ingång utifrån. I det yngre gravkoret finns 19 kistor varav fem barnkistor.
Länge var de två gravkoren fallna i glömska men återupptäcktes år 1930 när värmeledning drogs in i kyrkan. Då skedde också en identifiering av kistorna så långt det var möjligt.