Sedan år 2000 har tidningen Dagens industri varje år delat ut sitt prestigefyllda gasellpris till de mest snabbväxande företagen i varje län. Syftet är att stödja och uppmuntra svenskt näringsliv och de företagare som vågar ta risker för att växa. Vid en gala i Linköping under onsdagen fick Anders Eriksson, ägare till Eskilstunaföretaget Gimlä Bygg och förvaltning, ta emot priset som årets gasellföretag i Sörmland.
– Att få det här priset betyder mycket. Det är en ära naturligtvis, men det är också något man kan spinna vidare på ur marknadsföringssynpunkt, säger Anders Eriksson som startade sitt företag 2007.
Under uppbyggnadsfasen låg Gimlä länge med en stabil omsättning och en personalstyrka på åtta till tio personer. Men år 2014 kom den stora expansionen.
– Då började vårt arbete och goda rykte bära frukt. Det blev ringar på vattnet och vi kunde anställa allt fler. Sedan har det formligen exploderat och vi har fördubblat både omsättning och antalet anställda varje år under 2015, 2016 och 2017.
Utvecklingstakten i företaget illustreras av att tillväxten under de senaste tre åren uppgår till hela 675 procent. I fjol omsatte man 115 miljoner kronor och antalet anställda är i dag närmare 80 personer.
Byggsektorn står för 90 procent av omsättningen och förvaltandet resterande del. Från att till en början mest haft privatpersoner som kunder riktar sig Gimlä i dag nästan uteslutande till större fastighetsbolag som D Carnegie, Victoria Park och Heimstaden.
– Uppdragen därifrån genererar mycket ´jobb men vi har vuxit på alla fronter.
Av de tio bäst placerade företagen på den sörmländska gasellistan är sex byggföretag, ett tydligt tecken på hur stark konjunkturen varit inom byggsektorn de senaste åren.
– Det har varit en boom och den har inte börjat dala än, i varje fall inte för företag i vår storlek. Så vi är inte särskilt oroliga, tvärtom. Vi ser ljust på framtiden och räknar med att fortsätta expandera inom alla våra verksamheter; bygg, snickeri, måleri, städ, plattsättning och VVS, säger Anders Eriksson.
Han tror även att förvaltningsdelen och expansionen av det egenägda fastighetsbeståndet ska fortsätta att utvecklas positivt framöver.
– Vi försöker vara så breda som möjligt för att ha något att falla tillbaka på när konjunkturen sjunker. Och vi kommer att fortsätta satsa.
Två av de snabbväxande företagen på den sörmländska gasellistan finns i Katrineholm. Det är West 2000, Karlstad, med säte i Katrineholm, som ligger tvåa. Listans trea är Sörmländska Bygg och betong från Katrineholm.