Ensamkommandes körlektioner får okej

Det var en hel del hätska kommentarer när det framkom att personal vid ensamboendena ställde upp med körlektioner och med kommunens bilar för att ensamkommande skulle kunna ta körkort. Nu har Transportstyrelsen sagt sitt.

Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) betonar att frågan om övningskörning med ensamkommande varit hätsk, men att det är skönt att Transportstyrelsen nu ger klartecken.

Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) betonar att frågan om övningskörning med ensamkommande varit hätsk, men att det är skönt att Transportstyrelsen nu ger klartecken.

Foto:

Övrigt2017-11-23 19:00

Det var för tre år sedan som socialchef Dag Wallströmer beslutade att ensamkommande ungdomar som ville ta körkort skulle få möjlighet att få övningsköra med personal vid dåvarande HVB-hemmet Fenix. Med motivationen att körkort är en viktig faktor i att bli självständig medborgare och öka möjligheten att få ett jobb.

Körskola och andra kostnader får ungdomarna stå för själva, men eftersom de inte har några anhöriga som kan hjälpa dem med övningskörning, anser socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) att personal, som ställföreträdande föräldrar, kan ställa upp på övningskörning med kommunens egna bilar.

När det blev allmänt bekant att ensamkommande hade möjligheten till övningskörning fanns det röster både för och emot. På kommunens hemsida fördes en debatt angående om det är rätt eller orätt att kommunens erbjuder denna möjlighet.

‒Det var en hel del hätska kommentarer, minns Skoglund.

Någon tyckte det var särbehandling av ensamkommande, någon ansåg att det var "asbra" att de fick denna möjlighet.

Vingåkersmodellen kom till Transportstyrelsens kännedom för några månader sedan, och myndigheten påbörjade en utredning om verksamheten var att jämföra med yrkesmässig verksamhet och om det i så fall ska krävas tillstånd för personalen att vara handledare vid övningskörning.

Nu har Transportstyrelsen kommit fram till ett beslut, och det fick socialnämndens ledamöter ta del av vid senaste sammanträdet.

‒Svaret från Transportstyrelsen är att de konstaterar att på det sätt vi gör det så är det helt okej.

‒Det har varit en infekterad fråga, men vi är nu glada för att vi inte har gjort något fel.

Från det att övningskörningsverksamheten startade 2014 är det, enligt socialchef Dag Wallströmer, åtta ungdomar som fått möjlighet att övningsköra.

Wallströmer konstaterar att i nuläget är det fyra ungdomar som övningskör. Åtta ungdomar har tagit körkort medan de varit inskrivna på HVB och fyra av dessa har tagit körkortet utan att övningsköra med personal.

Krav som ställs

Verksamheten är inte yrkesmässig om: En handledare följer bestämmelser om handledarskap. Om det inte utgår någon betalning. Om den som övningskör är inskriven och deltar i den undervisning som bedrivs på trafikskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om