Skador efter vildsvin som har bökat på lantbrukares åkrar och även trafikolyckor med vildsvin inblandade är ett återkommande problem på många ställen i Sverige. Efter påtryckningar från Jägareförbundet och Landbrukarnas riksförbund har närningsdepartementet nu gett sitt godkännande till att utreda hur reglerna kring hanteringen av vildsvinskött kan göras om. Jägareförbundet har länge arbetat för att frågan ska utredas. Det för att klara av nödvändig avskjutning, minska skador på jordbruk och för att vildsvinskött anses vara ett klimatsmart alternativ. För närvarande säger regelverket att vildsvin måste passera vilthanteringsanläggningar, alltså av Livsmedelsverket godkända anläggningar för uppslaktning, innan det säljs vidare till butiker eller privatpersoner.
Christer Olofsson äger och driver Vrena viltslakteri och Vilt i Vrena gårdsbutik. Han tror inte att slakteriet kommer att påverkas så mycket av förenklade regler.
– Vi kanske får in något mindre antal vildsvin, men å andra sidan ökar antalet i naturen hela tiden. Dessutom medför reglerna ett ansvar som innebär mer arbete för jägaren, så jag är inte orolig.
Han tror att en förenkling av reglerna kan förändra jägares inställning till att genomföra kontroller, i och med att ansvaret förflyttas från slakterier till jägarna.
– I dag tror jag att en del vildsvin säljs eller ges bort utan kontroll, svart kan man säga. Enklare regler tror jag innebär ett tydligare ansvar för jägaren, när de vet att de får sälja vindsvinen, men att de är skyldiga att utföra kontrollerna själva.
Christer Olofsson tycker inte att man ska dra i för stora växlar gällande det faktum att vildsvin måste testas för exempelvis trikiner, i förhållande till de förenklade reglerna som gör att ansvaret flyttas till jägaren.
– Man ska inte överdriva. Det vilda köttet är vanligtvis väldigt bra i sig. Sjuka djur tar naturen ofta hand om av sig själv, alltså att de lägger sig ner och dör. Men det är klart att de nuvarande reglerna finns av en anledning. På slakteriet har vi kunskapen och lokalerna, och genomför kontroller med hjälp av Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer. På så sätt kan vi garantera säkert kött.
Det är Livsmedelsverket som har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur reglerna kan ändras. Det ska de göra med hjälp av Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och länsstyrelsen i Södermanland. Utredningen ska vara klar till hösten 2019.