I gårdagens tidning skrev Cecilia Olsson, enhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, ett svar på en insändare som handlade om äldreomsorgens bemanning nattetid.
Hennes svar har väckt starka reaktioner då hon uttryckte att förvaltningen tillsammans med medarbetarna självklart ska diskutera de synpunkter som medarbetarna framfört på insändarsidan, men att detta ska ske på arbetsplatsen: "(...) det gör vi i de mötesforum vi har i arbetet, inte genom en dialog via media." skrev Cecilia Olsson.
I dag ifrågasätter flera insändare hennes syn på meddelarfrihet. En av insändarna vänder sig direkt till Cecilia Olsson och skriver "Är det ett förtäckt hot du har skrivit ner?". En annan skriver: "Har inte Cecilia Olsson lärt sig vad meddelarfrihet är?".
Cecilia Olsson säger att tanken med insändaren inte på något sätt var menat som ett sätt att tysta ner medarbetarna.
‒Det är synd om det uppfattas så men jag har ingen synpunkt på om min personal skriver insändare. Det har de all rätt i världen att göra, säger hon.
Hon berättar att tanken med insändaren var att visa att förvaltningen är öppen för dialog och kommer att ta upp frågorna som lyfts på tidningens insändarsida. Men att detta ska ske i de mötesforum som finns på arbetsplatsen i stället för i media.
‒Det är en bättre lösning att prata om de här frågorna på våra möten där alla medarbetare är med. Då finns det också möjlighet att ställa följdfrågor så att vi alla får en bättre förståelse. Det blir tokigt att ha en dialog via Kuriren, säger Cecilia Olsson.
Varför anställda väljer att skriva anonyma insändare till tidningen i stället för att prata direkt med chefen vill hon inte spekulera i.
‒Jag upplever inte att vi har några kommunikationsproblem i gruppen, det är en engagerad och duktig arbetsgrupp.
Insändaren ångrar hon inte.
‒Jag känner att jag är nöjd med min insändare, jag tycker att det visar på en öppenhet att vi pratar om synpunkterna som lyfts i tidningen, säger hon.