En skönhet från biografernas guldålder

I Vingåker finns en av landets äldsta biografer. I det gula huset nära ån har man visat film sedan 1906. Under bions storhetstid fanns det två biografer bara i Vingåker och flera stycken ute på landsbygden.

Övrigt2011-12-05 07:46

1963 slog biobesöken i Sverige alla rekord. 39,6 miljoner besökare - trots att tvn funnits i några år och fanns i de flesta hem.

I Vingåker fanns det två biografer, det hände ofta att båda var fullsatta. Biografen Grand invigdes 1938 och fanns i huset där Korskyrkan är nu, kyrkan tog dock över biografbyggnaden 1962. Från Grand finns inte så mycket bevarat, men portarna med geometriskt mönster och marmorgolvet i foajén tycks vara original från biotiden. När Grandbion invigdes fick alla barn gå gratis på "Konga - den vilda hingsten".

I november fyllde biljettrivaren Karl-Georg Larsson 80 år. Han minns fortfarande sitt första biobesök för 77 år sedan, just på biografen i Vingåker. Det var 1934, han var tre år gamma. Han och tvillingbrorsan Helge fick följa med mormor och morfar på Musse Pigg i Walt Disneys första ljudfilm "Steamboat Willie".

När han var 15 år började han hjälpa till på bion.

- Jag bodde ju mitt emot och alla vi syskon var med i lilla logen. När man rev biljetter fick man gå in gratis.

Han räknar ut att han rivit ungefär 110- 000 biljetter. Det är två lag som turas om att sköta bion, men än idag står Karl-Georg Larsson i entrén en gång i veckan.

Många småbiografer använder fortfarande projektor och 35 mm-filmer, men allt färre filmer görs i det formatet. När Vingåker haft filmen ska den skickas vidare till någon annan mindre ort. Förra veckans film skickade Karl-Erik Österman till Ödeshög. Om och när bion digitaliseras kommer man kunna visa nyare filmer, eller till och med premiärer.

Digitaliseringen kommer att kosta Vingåkersbion ungefär en miljon kronor, men man hoppas på ett statligt bidrag på ungefär en tredjedel av summan. Förhoppningen är också att kommunen ska skjuta till en del, för att rädda en viktig bit av Vingåkers kulturhistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om