Efter en intensiv vinter och vår hade hon och maken äntligen fått en vecka helt ensamma. Utan krav och måsten, inte ens barnen pockade på någon uppmärksamhet. De var stora nog att klara sig hemma själva.
Vakna upp tillsammans utan väckarklocka, njuta av ledigheten under dagarna, läsa böcker, sitta på uteserveringar, ta ett glas vitt vin till lunchen (sådant gjorde man ju aldrig hemma), sova middag och gå ut och sätta sig till bords igen. Utan krav på att handla och laga maten själv. Lägga sig när man vill.
— Vi behövde den här veckan, Bengt och jag, sa hon och log avslappnat med hela ansiktet.
Vi satt och pratades vid i hennes trädgård. Lika gamla, födda nästan på samma dag, med liknande erfarenheter av livet bakom oss. Som man gör så tog vi vid denna tidpunkt det mesta för givet, att vi var friska, tillfreds med livet och med småbarnsåren bakom oss skulle vi nu få lite mer tid över för oss själva, till dess att barnbarnen förhoppningsvis kom.
En vecka senare förändrades allt. Väninnan kände över sina bröst och stannade till vid en liten knuta, stor som en ärta.
— Kanske, så är det inget farligt, sa hon.
— Så är det säkert, sa jag. Min mamma opererades för bröstcancer, hon med. Det är bra att du kommer under vård så snabbt.
Operationen var lyckad, efterbehandlingen likaså. I fyra år levde väninnan ett rikt och fint liv. Sedan kom cancern tillbaka. Då gick det inte att göra något. Hon fick uppleva ett av sina barnbarns födelse, men inte de andra. Alldeles för fort tog det liv som hon älskade så mycket slut. Hon lever fortfarande i våra minnen.
Av tio kvinnor överlever åtta diagnosen bröstcancer. Antalet kvinnor som drabbas ökar men allt färre dör. Kvinnor i min ålder känner flera i vår närhet som drabbas, i privatlivet eller på jobbet. Jag hade en granne som vägrade operera bort hela bröstet. Det var på 1980-talet. Då var det oftast det enda alternativet som gavs, idag går utvecklingen mot en mer individanpassad behandling.
Alla kvinnor i Sverige mellan 40 och 74 år erbjuds mammografi, ett av de faktum som gör att 80 procent av alla drabbade överlever. Olika landsting har olika kostnader för mammografi. I Sörmland kostar det 200 kronor per besök. Det vill s-kvinnorna i länet ändra på. De kräver gratis mammografi. Detta eftersom man vet, efter både svenska och internationella studier, att deltagandet i mammografiundersökningar är kopplat till kvinnors socioekonomiska förhållanden.
På tisdag börjar bröstcancermånaden i Sverige. Då köper vi Rosa bandet för att stödja forskning och visa vår solidaritet med de som drabbats. Har du någon berättelse från din sjukdom, om någon anhörig eller arbetskamrat som drabbats? Hör av dig till mig!
Ta vara på helgen!