En historiebok om när bandyn regerade

Bandysportens gyllene sekel - Katrineholm VAR bandyns Mecka
Anahit AB förlag (Genom Erik Östdal Gustavsson)
Erik Östdal Gustavsson

Övrigt2009-08-12 05:00

2006 kom Östdals bok om Katrineholms ursprung - Mellan Grismon och Betlehem. En historiebok som varenda katrineholmare borde läsa.

Nu kommer en ny historiebok från Östdal. Den handlar om bandy. Lägg märke till att ordet VAR stavas med stora bokstäver. Kan Katrineholm blir bandyns huvudstad igen? Ingen vet. Inte ens Östdal.

Denna bandybibel är på 304 sidor. 233 illustrationer, varav 106 lagbilder. 57 klubbars bandy presenteras. 2- 146 olika personer nämns. Under resans gång har den outtröttlige Östdal hämtat bilder och upplysningar hos 475 personer.

Hjärtat klappar blått

475 personer! Smaka på den siffran och inse vilket enormt uppoffrande jobb denna märkliga man gjort. Han har en brinnande kärlek till bandyn. Hans blåa hjärta klappar lika intensivt som ett rött (KSK:s färg).

Jag är djupt imponerad över hans insats. När jag började på Katrineholms-Kurirens sportredaktion den 1 juni 1966 var Östdal sportchef. Han lärde mig ett och annat. Bland annat vikten av att komma i tid. Han lyckades – nästan.

En av hans käpphästar var att göra en sportsida med något för alla och envar. Det har han lyckats med i sin bok. Läsaren kommer till exempel att häpna över hur många lag det fanns i vårt område. Med vårt område menar Östdal Katrineholm-Flen-Vingåker-västra Nyköping-norra Finspång.

Varhelst det fanns en vattenpöl som frös fanns ett bandylag (nåja). Visste du att till exempel Djulö IF till och med hade ett reservlag?! Det fanns lag och klubbar i Forsa, Baggetorp, Österåker, Gropptorp, Claestorp, Strångsjö och så vidare, ja, till och med i Toltorp.

89 klubbar blev tre

Bandyn i Sörmland blommade framför allt under 1960- och 70-talen. 1966 fanns det 89 klubbar i länet. 2009: KVBS, Eskilstuna BS, Vrena IF. Inte fler.

Den första kända bandymatchen spelades 1875 i Crystal Palace, London. Då fanns inte ens Östdal, han är född 1922. Men han har varit med länge. 1928 fick han sina första skridskor. På ett kärr vid Östdal debuterade han på sina spiselkrokar. Det skulle dröja fyra år innan han fick sin första bandyklubba. 77 år senare har han inte släppt greppet om klubban.

Han har skrivit boken för att han vill dela med sig av sitt bandyliv. De första 50 A 4-sidorna skrev han på Gran Canaria hösten 2007, direkt ur minnet. Livskamraten och medresenären Lillan stod säkert bredvid och applåderade medan dag blev kväll och solen sänkte sig i Medelhavet.

Det var roligare förr

Östdals bandybibel är en guldgruva för alla som spelat och tittat på bandy. Ja, ett måste vill jag påstå. Det finns gott om poänger. Som den här:

Match på 1920-talet, Strängnäs-KSK. Snön vräkte ned. Strängnäs storskytt kom fri med KSK-målvakten Herman Wirström som skrek "skjut!" Motståndaren sköt. Humoristen Wirström hade i snöyran ställt sig vid sidan av målet.

Alla sagor har inte vackra slut. Sammanslagningen mellan KSK och Värmbol skar i Östdals hjärta. Den var på gång 1994. Den gången blev det inget. Östdals namnförslag var Svarta Hästen. Men det behöll han för sig själv.

Läsningen om sammanslagningen innehåller detaljer med dynamit. Dock: all heder till Östdal för boken. Och tro det eller ej, hans nästa bok är klar till 95 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om