En annan behandling

Läkaren Birgitta Brunes och hennes man Christian är bosatta i Valla, och har drivit sin behandlingsverksamhet för ms-patienter i snart 15 år. Patienternas berättelser är verifikationen på vad de åstadkommer.

Övrigt2010-02-24 05:00

Att sammanfatta och enkelt förklara Birgitta Brunes behandling av sjukdomen ms låter sig svårligen göras. I skolmedicinens ögon är hon kontroversiell. Icke desto mindre söker sig patient efter patient till henne.

Långt ifrån alla är övertygade. Motståndarna finns bland annat i NHR, Neurologiskt handikappades riksförbund.

Det hela började med att Birgitta Brunes själv befanns lida av ms. En diagnos som ständigt ifrågasätts.

- Jag är diagnostiserad av neurolog. Diagnosen är helt entydig.

Birgitta Brunes hade följt en nära släkting som dog i ms. Hon var medveten om att hon har genetiken för sjukdomen, både från fädernet och mödernet. Hon berättar vidare om en bekant hon mötte som tidigare satt i rullstol.

- Nu kom hon och gick med rullator. Hon berättade om en läkare som hon gått hos. Jag memorerade det namnet, och så ringde jag upp läkaren, Kerstin Berne-Fromell.

Följden blev att Birgitta Brunes arbetade tillsammans med Kerstin Berne-Fromell i två år, för att lära sig hennes behandlingssätt.

Birgitta Brunes poängterar att hennes sätt att behandla inte utesluter den traditionella behandlingen av ms, och kontakten med den etablerade sjukvården. Men till skillnad från den har hennes metod fokus på ms-symptomen, och inte på att bota eller bromsa sjukdomen i sig. Ms-symptom beror till stor del på obalanser mellan nervsystemets signalsubstanser hävdar Birgitta Brunes. Hon försöker med hjälp av medicin och andra metoder vidmakthålla funktionerna i kroppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om