Elevhälsan har lyckats rekrytera en psykolog efter lång vakans

Centrala elevhälsan har haft en vakant psykologtjänst sedan årsskiftet. Nu är tjänsten tillsatt och elever och lärare kan få stöd med bättre kontinuitet.

Inger Ljung Henrysson, Fredrik Skoglund, Maria Fridlund är tre av fyra medarbetare på Centrala elevhälsan.

Inger Ljung Henrysson, Fredrik Skoglund, Maria Fridlund är tre av fyra medarbetare på Centrala elevhälsan.

Foto:

Övrigt2018-04-01 06:00

Det är en optimistisk arbetsgrupp som möter upp i lokalerna som tidigare varit boende för ensamkommande flyktingbarn, där de för tillfället huserar.

Psykologen Maria Fridlund och specialpedagogen Inger Ljung Henrysson började sina tjänster första oktober och har tidigare jobbat på Kullbergskas habiliteringsmottagning. De arbetar tillsammans med elevhälsochefen Fredrik Skoglund, som också gör läs- och skrivutredningar, och Anita Flodmark, språk- och talpedagog.

– Som chef känner jag en stor trygghet i att ha fast anställd personal. Det främjar en långsiktighet som vi inte haft tidigare, säger Fredrik Skoglund.

Tidigare har psykologtjänsten ersatts av inhyrd personal vid behov.

– Men man hyr ju inte in för förebyggande jobb, säger Maria Fridlund.

Tjänsten har legat ute i flera omgångar och under tiden har det varit svårt att få en kontinuitet i arbetet. Nu finns det bättre möjligheter att jobba förebyggande och att följa upp ärenden.

– Vi har varit runt på skolorna och presenterat vår verksamhet och pratat om framtiden, säger Skoglund.

Centrala elevhälsan arbetar mot alla kommunala skolor och stöttar både lärare och elever som behöver extra hjälp. Läraren gör en ansökan och gäller det en enskild elev, kopplas föräldrarna in.

– De kontaktar oss när inte lärare och assistenter vet hur de ska gå vidare, säger Fridlund.

Det kan röra sig om allt från psykologutredningar till hjälp med läs- och skrivsvårigheter. I grunden handlar det om att eleverna ska kunna ta till sig undervisningen.

På varje skola finns också en kurator och en skolsköterska som arbetar med elevernas hälsa. Skolornas specialpedagoger arbetar med eleverna i det dagliga arbetet. Just nu är två tjänster vakanta och det finns ingen med rätt behörighet bland de sökande.

– Vi kan inte ersätta deras arbete, de har en viktig funktion, säger Inger Ljung Henrysson.

Uppdragen trillar in och för tillfället är kön för att få påbörja en läs- och skrivutredning ungefär tio månader. Övriga ärenden kan påbörjas omgående.

Maria Fridlund, Inger Ljung Henrysson och Fredrik Skoglund hoppas kunna bidra till att vända trenden med låga skolresultat i Vingåker. Endast 39 procent av eleverna i årskurs nio nådde upp till kunskapskraven i alla ämnen, enligt Skolverkets rapport för läsåret 2017/2018.

Hur ser det ut om två år?

– Vi hoppas kunna påverka resultaten i positiv riktning, med en bättre lärmiljö och anpassning för eleverna, säger Inger Ljung Henrysson.

Centrala elevhälsan

Har fyra anställda, en psykolog, en specialpedagog, en språk- och talpedagog och en chef/specialpedagog.

Gör psykologiska utredningar, handledning och observationer.

Ger specialpedagogiska insatser i tal, språk, läs, skriv och matematik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!