Sociala medier och känslan av att ha allas ögon på sig är vardagsmat för dagens ungdomar. Hur man smälter in eller sticker ut är två frågor som ständigt är närvarande.
‒Jag känner mig inte som mig själv, om jag inte sminkar mig på morgonen, säger Emelie Klang.
‒Utseendet är ganska viktigt. Jag bryr mig om hur folk kollar på mig, säger David Brandén.
I projektet #equalbehindthemask har eleverna med kamerans hjälp fokuserat på normer och hur man kan bryta dem. En person bakom en mask, ett kollage av stirrande ögon och en kille med halva ansiktet sminkat är exempel på några bilder. Näthat via mobilen och ett ansikte med olika hudfärger visas också.
‒Eleverna känner att de har allas ögon på sig, därför väljer många att gå in bakom en mask, säger Helena Eriksson, en av klassens två mentorer.
Projektet inleddes med en studieresa till Fotografiska museet i Stockholm för att samla idéer om hur eleverna kan uttrycka sig med bilder. Sedan har de gemensamt diskuterat fram vad de vill skapa inom ämnena svenska och samhällskunskap. Kunskapsbanken har bidragit med 17 000 kronor till resa och material och ungkulturhuset Perrongen har lånat ut utrustning.
‒De har växt med uppgiften och fått bättre självförtroende. Jag tror de är stolta och känner att de har presterat något bra, säger Helena Eriksson.
En som verkligen gick sin egen väg var David Brandén. Han skrev låten "Alla har en story" som en hyllning till sin mamma som varit ett stort stöd under Davids uppväxt när hans pappa hade drogproblem. På en tv-skärm visas musikvideon för besökarna och den som tar på sig lurarna får höra en stark berättelse som går rakt in i hjärtat.
‒Det känns bra att visa den, säger David Brandén.
‒Jag hoppas att alla tar till sig av budskapet, säger Emelie Klang.
Mentorerna Helena Eriksson och Anna Sundelius har inte gjort något liknande projekt tidigare. Eftersom tekniken inte var på plats när utställningen startade så kommer vernissagen för elevernas familjer att hållas som avslutning på fredag.