Under sista året på gymnasiet kan eleverna välja att göra ett traditionellt projektarbete eller att starta ett Ung Företagsamhets-företag, UF.
Roseanne Hållqvist, Atchara Khongniam, Alexandra Andersson och Anna Dacke har valt det senare.
Deras företagsidé är att publicera, marknadsföra och sälja en kokbok som heter Mat med sting.
Ringde mamma
– Vi fick idén genom att vi har våra bakgrunder i olika länder, berättade Atchara Khongniam.
De har valt ut sina favorit-recept. Atchara Khongniam med thailändsk bakgrund har till kokboken bland annat tagit med recept på Tom Yom Goong som är thaisoppa med räkor.
– Jag ringde mamma när jag skulle ta fram recept. Men det var svårt att välja och inte det lättaste att välja sunda recept, sa Roseanne Hållqvist.
Jagar sponsorer
Med en amerikansk mamma och en svensk pappa har hon inblick i båda matkulturerna.
– Den svenska maten är ganska god men jag saknar lite smak. Jag tycker om fet mat.
Till kokboken har hon bland annat tagit med recept på amerikanska pannkakor med lönnsirap och popcorn chicken. Fast det är inte snacks i maträtten utan kycklingen är hackad så att den ser ut som popcorn.UF-företagarna hoppas att vara klara med sin kokbok till den 11 december då det är julmarknad på gymnasiet men det är inte säkert att det blir så.
– Det svåraste med företaget har varit att jaga sponsorer så att vi kan trycka vår bok, sa Atchara Khongniam.
I går kväll lagade kvartetten var sin rätt för avsmakning ur Mat med sting.
– Mmm, löd rektor Mikael Larssons betyg.