Sedan ett par år tillbaka har kommunen ett samarbete med organisationen Friends som arbetar aktivt mot mobbning och har en vision av ett samhälle där barn och unga växer upp i trygghet och jämlikhet.
Barn- och utbildningsnämnden har haft verksamhetsberättelsen för 2016 på sitt bord, och i den finns bland annat ett antal punkter om vad för mål som skolan har uppnått och vilka som kvarstår.
Friends gör enkäter med elever, och enligt en rapport från 2015 vad gäller skolans mål med värdegrundsuppdraget konstaterar förvaltningen att resultatet i och för sig står sig bra i en jämförelse med medelvärdet i Sverige.
Men att 17 elever i årskurserna 1-6 svarar att de sällan eller aldrig känner sig trygga i skolan. Ett resultat som vare sig förvaltning eller politiker är nöjda med.
I högstadiet visade enkätsvaren från 2015 att 45 procent av eleverna har blivit mobbade. Sverigesnittet var 2015 30 procent.
Friends enkät höstterminen 2016 gav ett mer osäkert resultat eftersom det var en lägre svarsfrekvens från elevernas sida, och i vissa skolor så lågt att resultatet inte fungerar för att ha som jämförelsematerial.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S) framhåller att nämnden har ett kristallklart mål.
‒Vi har ett 100-procentigt mål att alla ska vara trygga i skolan. Det målet har vi inte uppnått, betonar Edrenius.
‒Det är något som vi jobbar med hela tiden att nå 100 procent. Alla skolor ska jobba utifrån att ingen elev ska var otrygg.
Edrenius betonar att hon tycker att det är "jättesorgligt" att det förekommer mobbing. Dock funderar hon på om det kanske fanns elever som kände sig ledsna och otrygga jus den dagen de svarade på enkäten.
‒Man kanske var osams med någon kompis just då.
En omorganisation har gjorts inom skolan för att få en bättre grund att nå de höga mål som politikerna i nämnden har satt.
‒ Men vi kan aldrig vara nöjda så länge inte alla elever känner sig trygga och mår bra i skolan, slår hon fast.
Enkäten från Friends har genomförts i de kommunala skolorna i Vingåker