Det är sommarkursen Bygga ekologiskt på Åsa Folkhögskola som följs av ett antal bygg-helger under hösten. Och i fokus står ett flytande ekohus.
– Det här är ett litet hus, ett bra byggprojekt, här får man lära sig att bygga bostad i litet format, säger Anders Kjellqvist, kursansvarig.
Till salu
Tanken redan från början var också att sälja huset till någon som kan sätta det på en plats där allmänhete kan se det och inspireras av det.
På Dufweholms herrgård i Katrineholms nappade man genast på idén.
Det är också där, på mörkblått spegelblankt vatten under de i höstfärger skiftande trädkronorna som huset tar form.
Kalle Randau från Uppsala är en av de få deltagarna den här lördagen.
Ville jobba praktiskt
– Jag håller på och utbildar mig till civilingenjör och det är så oerhört teoretiskt. Jag ville helt enkelt göra något praktiskt och så är jag intresserad av en hållbar utveckling, säger han.
– Jag gick på en akademi-lördag på Västangården om att bygga ekologiskt. Där lyssnade jag till en kille som snackade om ett ekologiskt hus i Trosa. Det inspirerade mig, säger Jarl Axelsson som genast anmälde sig till byggkursen på Åsa.
Medan någon menar att det är de energisparande åtgärderna som gör ett hus ekologiskt så menar någon annan att det är återbruket av material som räknas.
Återanvändning
– I det här fallet återanvänder vi reglar från ett gammalt nedbrunnet hus, vi återanvänder fönstren från ett ruttet hus. Vi gör saker från början, till exempel vår egen ytterdörr.
– Det innebär att vi vet var materialet kommer ifrån, hur det är limmat, vilken typ av färg huset är målat med och så vidare, säger Ronny Östling som är egenföretagare och byggledare.
Vad är det då som gör att han föredrar att satsa på det ekologiska?
– Det är medfött. Jag tror att det handlar om omhändertagande. Slit och slänggrejen tilltalar mig inte alls.
Om allt går som planerat ska det lilla huset stå färdig till nyår.