Eka rodd i land till Fogelstadgruppens ära

Ett efterlängtat konstverk är nu på plats utanför Kulturhuset Ängeln i Katrineholm. Men Eka är mer än ett monument över Fogelstadkvinnornas gärning. Den är också en symbol för fortsatt kamp för demokrati, bildning och jämställdhet.

Utställningen om medborgarskolan i Fogelstad gamla mejeri ska byta lokal till nästa sommar.

Utställningen om medborgarskolan i Fogelstad gamla mejeri ska byta lokal till nästa sommar.

Foto:

Övrigt2017-11-10 06:30

– Äntligen! utbrast Elisabet Thorp, ordförande i Kulturföreningen Fogelstad, när Eka invigdes på lördagen.

Det var hon inte ensam om. Efter flera års arbete för att synliggöra Kvinnliga medborgarskolans insatser för demokrati och kvinnors rättigheter, är verket nu på plats.

Eka, skapad av konstnären Ann-Charlott Fornhed, står som en stadig och ständig påminnelse om det arbete som bedrevs vid Kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad 1925–1954.

I verkets fokus står kvintetten som gick i bräschen för kvinnors skolning i medborgarskap, politik och kultur: Elisabeth Tamm, Honorine Hermelin, Ada Nilsson, Elin Wägner och Kerstin Hasselgren.

Men en viktig del av Eka är också det måttband som löper ner mot marken: en tidslinje över viktiga samhällsförändringar – som alla ännu inte är skrivna.

– Det som är viktigast nu är att historien inte tar slut här, sa konstnären Fornhed och pekade på att måttbandet – hittills – nått 2017 och den förändringskraft som #metoo-rörelsen utlöst över stora delar av världen.

– Demokrati och medborgarskap. Vad kan vara viktigare i dag? sa kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) som avtäckte verket.

Till följd av en renovering har föreningen till nästa år erbjudits en ny lokal i samma hus, där öppethållandet ska kunna utökas. Men då krävs att utställningen kan byggas om.

Kostnaden för det uppskattas till minst 150 000 kronor. Föreningen har därför ansökt hos kommunstyrelsen om ett bidrag.

Kvinnliga medborgarskolan

Kvinnliga medborgarskolan i Julita startade efter att Sveriges kvinnor fått laglig rätt att rösta i allmänna val. Till Fogelstad mellan Äs och Äsköping kom kvinnor med olika bakgrund och yrken och ur olika samhällsklasser för att utbilda sig.

Fler än 2 000 kvinnor från hela landet deltog i verksamheten. Många av dem blev efter skoltiden aktiva inom politiken och kulturen och påverkade samhällsbygget, varför skolan räknas som en viktig del av hela Sveriges moderna historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!