"Egen el-kullen" drar energientusiaster

"Jag ska nog åka in åka se vad de gör vid 'Egen el parken'". Det är säkert många av oss som passerar anläggningen strax norr om Katrineholm som har tänkt. Men har vi gjort det? Katrineholms-Kuriren har besökt parken.

Bengt Nordin är verksamhetsledare och eldsjäl vid Egen el parken norr om Katrineholm.

Bengt Nordin är verksamhetsledare och eldsjäl vid Egen el parken norr om Katrineholm.

Foto:

Övrigt2018-03-19 10:00

Det våras och solen håller sig uppe allt längre och längre. I Katrineholm har Johan Ehrenberg tagit initiativ till en solpark där tanken är att inspirera vanliga människor till att producera energi i miniformat.

För nio år sedan påbörjades uppbyggnaden av parken på en stenig kulle med sankmark nedanför strax norr om Katrineholm. Bengt Nordin är verksamhetsansvarig och när han kom till parken för fem år sedan och då var han ensam anställd. I dag arbetar 18 personer i parken.

Vilken verksamhet bedrivs här i dag?

‒Oj, det är alltid nya projekt på gång, men det är två större projekt just nu. Vi bygger ett hus nästan högst upp på kullen som ska innehålla samlingssal, lektionssal, kontorsutrymmen och personalutrymmen. Huset byggs i miljövänligt material. Vi gör grunden, själva huset kommer från tillverkaren men vi slutför iordningställandet av lokalerna. Det andra stora projektet är kopplat till ETC tomat och det är en förlängning av växthuset och en byggnad som ska innehålla utrustning för uppvärmning av växthuset. Byggnaden också att kläs in med solceller.

Hur kommer uppvärmningen att ske?

‒Det kommer att ske med två energikällor, biokol och sol. Det installeras en biokolpanna i huset och solen kommer att värma en värmebärande vätska som sedan ska lagras i en stor ackumulatortank. Vi har även tankar på lagring med saltkristaller liknande den som finns vid Boda kvarn. Idag är det bara en liten inre byggnad i växthuset som är uppvärmd men med ett värmesystem är det meningen att ha växthusen uppvärmda året om.

För den nyfikne är det bara att besöka parken, inträde tas bara vid arrangemang som Kullendagarna och när det är föreläsningar.

‒Vi har haft Eskilstuna folkhögskola här för en utbildning som har handlat om solceller i teori och praktik. Själva har vi kurser där vi lär privatpersoner som vill montera sina celler själv hur man gör, berättar Bengt Nordin.

I växthuset pysslar Lisbeth Öhman om tomatplantorna som ska fylla växthusen till sommaren, hon berättar att alla fröerna är tagna från egna plantor.

ETC solpark

Visningsanläggning för produktion av el i liten skala.

ETC tomat är ett bolag som producerar ekologiska tomater

Sedan årsskiftet har anläggningen levererat 35 MWh el och har kapacitet att producera omkring 1000 KW.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om