Efter 35 år i litteraturens tjänst säger Horndahl adjö

En snart 130-årig epok riskerar gå i graven när Vallinska Bokhandelns Nils Horndahl snart går i pension. Men ägaren hyser goda förhoppningar om att någon annan litteraturentusiast tar över.

Övrigt2017-11-07 06:43

Bakom disken och bland bokhyllorna på Vallinska Bokhandeln har kunderna i över 35 år möts av Nils Horndahl. Men nu har eran kommit till vägs ände när han går i pension inom kort.

‒Jag har uppnått rätt ålder nu, säger 67-årige Horndahl.

Han tog över butiken från sina föräldrar.

‒De hade den långt innan mig, min far kom hit till Flen 1948, i 67 år har butiken varit i familjens ägo.

Blir det någon annan familjemedlem som kan ta över?

‒Nej, man får leta utanför den biten, säger Horndahl.

Det finns över 300 renodlade bokhandlar i Sverige, många med en rik historia. Den anrika bokhandeln på Flens Norra Kungsgatan öppnades för första gången redan 1888 och firar 130 år nästa år, om den lever vidare.

‒Man vill ju att det ska fortsätta och det är bara att hålla tummarna. Jag har fem sex intresserade till att ta över och förhandlingar pågår, vi får se om de slår till eller inte. De måste komma överens med hyresvärden och det är en pågående diskussion, säger Nils Horndahl.

Om ingen efterträdare träder fram är det bara ett par månader kvar innan butiken stänger.

‒Om jag inte hittar någon får jag avsluta det hela. Jag har kontrakt till den sista december och sedan kanske jag kör en utförsäljning efter det. Inget är klart ännu men de jag förhandlat med är bokhandelsintresserade. De får en färdig butik och det är bekvämt, de tar över ett koncept och behöver inte ens fylla upp butiken, säger Horndahl.

Den totala bokförsäljningen i landet ökade med 4,5 procent under det första halvåret i år jämfört med samma period 2016.

Men ökningen berodde främst på en stark försäljning hos digitala abonnemangstjänster som BookBeat och Storytel.

Räknat i fysiska böcker minskade antalet sålda med 2,9 procent och hos bokhandlarna minskade försäljningen med 4,2 procent.

Internets framfart har onekligen gjort att bokhandlarna tvingats vässa och bredda sin affärsidé, och det är inte helt lätt att få räkenskaperna att gå ihop.

‒Det har alltid varit tufft kan man säga, man måste vara flexibel hela tiden för att kunna klara en butik och hålla en hyfsad försäljning i alla fall. Nätet har tagit ungefär hälften av försäljningen, säger Nils Horndahl och minns en svunnen tid när fackhandeln blomstrade i Flen.

‒När jag började var vi 30 40 personer som drev butiker, nu är vi fem kvar som driver fackhandel. Men matvarubutikerna som Ica och Konsum går bra. Att det är svårt ska man inte sticka under stol med, det är tufft på småorterna i Sverige men även i de större städerna. Man ska upp i en viss nivå innan man får lönsamhet, säger Nils Horndahl som lämnar yrkeslivet med visst vemod.

‒Ja det är lite vemodigt men man måste sätta ett streck någonstans. När man kört i drygt 35 år är det klart man kommer sakna butiken, för det är ett roligt arbete. Men jag tänkte hinna med något mer än bara butiksjobb, det är långa dagar och vi har öppet på lördagar med, man är bunden till butiken hela tiden och kan inte ta sig friheter som många andra kan. Men nu tänkte jag ha lite semester.

Det finns flera bitar han kommer sakna med sitt jobb.

‒Dels litteraturen som hela tiden förändras, den är inte statisk utan rullar på och man står i en flod. Sen själva jobbet och mötet med kunderna, det är det man kommer sakna, men man får hitta nya uppgifter, säger Nils Horndahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!