Eleven, som i dag är 20 år och inte längre bosatt i kommunen, anser att han inte fick den hjälp han hade rätt till för att klara sina studier.
Han avbröt också studierna på gymnasiet.
I stämningsansökan hävdar han att han inte fick något extra stöd eller åtgärdsprogram utformat trots att skolans ledning kände till hans läs- och skrivsvårigheter redan då han började på gymnasiet 2005.
Inget extra stöd
I slutet av sin tid vid skolan 2007 anmälde han Prins Wilhelmgymnasiet till Skolinspektionen.
Bland annat med hänvisning till att han inte erbjudits att göra muntliga prov, trots att hans läs- och skrivsvårigheter var diagnostiserade.
Och att han inte fått den hjälp han behövde och hade rätt till för att klara godkänt i engelska.
Skolledningen förklarade för Skolinspektionen att det hade upprättats både ett och två åtgärdsprogram men att varken eleven eller hans vårdnadshavare undertecknat dessa. Vidare påpekades att eleven fått en dator med ett special-utformat läs- och skrivprogram. Flera andra särskilda insatser hade också gjorts för att hjälpa eleven, förklarade kommunen i sitt svar på anmälan.
Eleven menade att programmen inte var speciellt riktade till honom. Skolinspektion fann generellt efter ett besök våren 2008 brister i stödundervisningen vid Prins Wilhelmgymnasiet. Inspektörerna noterade att ”skolans åtgärdsprogram inte motsvarade förordningens krav och att skolan inte heller utarbetade åtgärdsprogram för alla elever i behov av ett sådant”.
Saknade uppföljning
Angående anmälan som föranledde inspektionen konstaterade Skolinspektionen att skolan vidtagit flera åtgärder för den aktuella eleven. Däremot saknades uppföljningar och utvärderingar.
Åtgärdsprogrammen ansåg Skolinspektionen inte levde upp till kraven som gäller och kritiserade Flens kommun för sättet man handlagt elevens rätt till särskilt stöd.
Med inspektionsrapporten som argument stämmer eleven Flens kommun på 100 000 kronor. Han anser att han inte fick hjälpinsatserna han hade rätt till och därför blivit diskriminerad och kränkt.