Dubbelt upp för stadens pizzabagare

Den första januari innebär inte bara att ett nytt år börjat, utan också dubblerad försäljning för flera pizzerior i Katrineholm. Nyårsdagen kallas inte den stora pizzadagen för intet.

Allan Ali, Raman Gabsh, Hawler Ali och Diler Ali jobbar på hårt på pizzerian Amigo i Nävertorp.

Allan Ali, Raman Gabsh, Hawler Ali och Diler Ali jobbar på hårt på pizzerian Amigo i Nävertorp.

Foto:

Övrigt2018-01-01 21:59

Förberedelser, mjöliga händer och ett smidigt och strukturerat kartongisättande. Årets första dag innebär inte slappande eller gympande för alla.

För Katrineholms pizzabagare innebär dagen hårt jobb, extra resurser och för de alldra flesta – ökad försäljning.

– Vi har extra mycket kunder på nyårsdagen. Vanligtvis får vi ungefär 200 beställningar på en dag, men vi räknar med att hantera över 500 beställningar i dag, säger Allan Ali på pizzerian Amigo i Nävertorp.

En vanlig dag står de tre personer, eventuellt fyra om det är helg och rusning, bakom disken, men under nyårsdagen har pizzerian en bemanning på fem personer. Trots att trycket ökat på pizzor, kebab, pasta och sallad, är restaurangen nästintill tom.

– Alla vill ha hemkörning nuförtiden. Eller hämtpizza. Vi kör en del med onlinebeställningar och då blir det oftast hemkörning, säger Allan Ali.

För killarna bakom disken innebär nyårsdagen ett 12-timmars arbetspass, men de verkar tycka att det är roligt. Det gör även Kassem Bager från pizzeria Gustoso i Katrineholm.

– Hittills har vi full kontroll, men vi förberedde oss väl i går och vet ju att det blir mer i dag än en vanlig dag. Men det är mycket hemkörningar i dag. Jag tror att vi säljer dubbelt så mycket som vanligt, säger han.

På Dallasgrillen i Vingåker ökar också pizzakonsumtionen. Amin Hussein, ägare, är inte orolig trots att pizzerian står tom vid 15-tiden.

– På eftermiddagen kommer alla och nästan ingen äter här, utan tar med, säger han.

På pizzeria Gustoso sitter Emma och Oliwer Genz. De äter pizza tillsammans med sin mamma och att det blev just pizza på nyårsdagen beror inte på något speciellt.

– Det bara blev så. Det är gott och ingen orkade laga något så vi tänkte att det skulle vara trevligt att gå ut och äta, säger de.

Att katrineholmarna, och svenskarna i stort, äter pizza under nyårsdagen är troligtvis en kombination av trend, smart marknadsföring, begränsat utbud på grund av helgdag och bakfylla. Vi äter också statistiskt sett många pizzor på andra helgdagar, så som den 1 maj, midsommardagen och juldagen.

Varför pizza som botemedel mot bakfylla?

När vi druckit eller mår dåligt av andra orsaker vill kroppen återställa balansen.

Ett sätt att åtgärda detta är att förse cellerna med kolhydrater och fett, som pizza är väldigt rikt på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!