Driftiga entreprenörer har fett arbete

I en industrilokal på Värmbols industriområde hålls en gryta varm; Express läderfett tillverkas i Valla blästers lokal. Johnny Persson och Björn Kullman har receptet och det bolag som Hans Ivenäs drev för tillverkningen.

I ett litet företag med hantverksmässig tillverkning får man göra allt. Björn Kullman klistarar etiketter på burkarna under tiden som Johnny Persson viker kartonger att packa dem i.

I ett litet företag med hantverksmässig tillverkning får man göra allt. Björn Kullman klistarar etiketter på burkarna under tiden som Johnny Persson viker kartonger att packa dem i.

Foto:

Övrigt2017-06-08 10:00

Vi kliver in i en lokal som är täckt med ett tunt lager blästersand. Här verkar Valla bläster på vardagarna med att blästra rent produkter före lackering. På en yta i lokalen står en gryta med en termometer i och på ett bord ligger ett 50-tal plåtburkar. Här ska Expressfett hällas i och förpackas.

‒Ytan där vi är måste vara fri från damm och löst stoff, jag vet ju från lackeringsarbeten hur viktigt det är att inte få i något som inte ska vara där. Mitt skägg kan ställa till det ibland, men det får vara kvar, berättar Johnny Persson med ett glatt skratt.

Johnny driver normalt sett blästringsföretaget. Kompanjonen i fettbranschen, Björn Kullman, jobbar med fastigheter på Astra.

‒Jag har letat efter ett bolag en tid och när jag fick reda på det här bolaget väcktes nyfikenheten. Jag tog kontakt med Johnny och frågade om han var intresserad, berättar Björn Kullman.

Persson behövde inte lång stund att fundera. Det handlade om en produkt med anknytning långt tillbaka i Katrineholms historia, skapad i slutet av 1800-talet.

‒Dessutom hade jag en koppling till upphovsmannens släkt. Rolf Haléns farfar skapade Expressfett-receptet och Rolf hade jag och min far handlat mycket färg av när han drev Färghuset. Med andra ord var det ett lätt beslut, avslöjar Johnny Persson.

Har ni haft någon kontakt med fettet tidigare?

‒Ja, vi är hojåkare och har gamla bilar och andra läderprodukter som vi har smort in med fettet och tyckt att det har varit bra, berättar Johnny Persson.

Hur tänker ni driva företaget vidare?

‒Först och främst ska vi lära oss tillverkningsprocessen, det är inte så lätt som man kan tro. Blandningen ska vara rätt för att det ska fungera. Det finns inga onaturliga ämnen i, utan enbart naturliga ämnen och det är vi glada för. Hans Ivenäs har hjälpt oss i starten men nu ska vi klara det själva. Nu ska vi bara hitta en bra lokal så vi slipper ta upp och ned utrustningen hela tiden, säger Johnny Persson.

‒När allt är på plats ska vi börja med marknadsföringen och försäljningen innan lagret växer oss över huvudena, säger Björn Kullman.

Vad är fett?

Energigivande näringsämne som är uppbyggt av triglycerider som i sin tur är uppbyggda av olika fettsyror.

Fett delas in i mättade, enkelmättade och fleromättade. Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om