Temat De sju dödssynderna blev något att bita i för eleverna inför den traditionella vårutställningen.
‒Det kändes svårt, säger Elvira Svanqvist på Duveholmsgymnasiets estetiska program.
Klassen med blivande studenter är förhållandevis liten, så i år deltar även eleverna i årskurs två i konsthallen i Ängeln. Och även om temat först kändes knivigt så visar eleverna i slutresultatet prov på stor skaparkraft och variation i tolkning av lättja, frosseri och de andra så kallade dödssynderna.
Alla har fått välja teknik, så i konsthallen finns både foto, film, måleri och skulptur. Foton av en mops tillsammans med chips och vinglas ska antagligen symbolisera frosseri. Det finns bilder från ett stall, på en kvinna i ett badkar, på miljöförstöring och mycket annat. Oliwer Carpman har valt att fotografera grönsaker som i en humoristisk bildserie visar dödssynderna på ett annorlunda sätt.
Alla har skapat tre verk var och från i den 5 maj till den 21 maj kan allmänheten komma och se utställningen.
‒Det känns stressigt, säger Nora Mikai om att verken blir till allmän beskådan.
‒Men kul, nu när vi är färdiga, säger Oliwer Carpman.
Det råder ingen tvekan om vilken av dödssynderna som av eleverna tolkas som den allra värsta.
‒Girighet! Det är ett aktuellt ämne i samhällsdebatten, säger Elvira Svanqvist.
Däremot tycker eleverna att lust inte hör hemma bland dödssynderna.
‒Det känns gammalmodigt, säger Nora Mikai.
Dessutom funderar eleverna över "synden" högmod/stolthet. Högmod är en sak, men att vara stolt över sig själv är en självklarhet, resonerar de.
De sju dödssynderna lättja, vrede, frosseri, lust, avund, girighet och högmod/stolthet har hängt med från medeltiden. De finns inte uppräknade i bibeln, men nämns på olika sätt som laster som troende bör undvika att hänfalla åt. Dödssynderna handlar i grund och botten om beteenden som anses visa att en person har mist sin Gudstro.
Bild- och forminriktningen på estetiska programmet är lagd i malpåse på grund av få sökande, så det är eleverna på inriktningen estetik och media som har skapat utställningen i konsthallen.