Djurparksföreningen vill sätta ut rysk varg

Upp till 20 vargar ska placeras ut på olika platser i Sverige före 2014. Det har riksdagen bestämt. Naturvårdsverket utreder just nu hur det bäst ska gå till för att inte riskera inavel i den befintliga stammen.
– Ta vargarna från Ryssland! uppmanar Mats Höggren, djurchef i Kolmårdens djurpark.

Övrigt2010-11-16 05:00

Naturvårdsverket väntar i dagarna in remissvar från länsstyrelserna runt om i landet, där de får ge sin syn på ”den genetiska förstärkningen av vargstammen i Sverige” som ärendet heter.

Naturvårdsverket menar att skogarna i norra Östergötland lämpar sig väl att släppa ut varg i.

– Vi ska inte ha någon etablerad vargstam i vårt område, dundrar Kjell Lundström, som varit mjölkbonde i hela sitt liv i Skedevi och fortsätter:

– Det räcker gott med de vandringsvargar som drar förbi i våra skogar häromkring.

I sitt yttrande till Naturvårdsverket konstaterar länsstyrelsen i Östergötland att det är viktigt att processen med varginplantering ute i länet måste få ta sin tid om acceptansen ska ha en chans att bli tillräckligt hög hos länets invånare.

”Eftersom vi inte har någon stationär varg eller vargföryngring i dag måste en förankringsprocess få ta minst två år”, skriver länsstyrelsen i Östergötland i sitt svar till Naturvårdsverket och nämner också:

”Länsstyrelsen vill samtidigt nämna att det redan nu inkommit protestlistor mot en utsättning av varg från boende i norra länsdelen”.

Mats Höggren, som förutom djurchef på Kolmårdens djurpark även är ordförande Sveriges Djurparksförening, menar att man vid utsättning av varg, för att få in friskt blod i stammen, inte ska hämta vargar från någon svensk djurpark.

Sen berättar Mats att det finns en forskningsstation med varguppfödning i Tverregionen i Ryssland och att man därifrån borde hämta de vargar som ska planteras in i Sverige.

– På det sättet kan vi undvika smittskyddsproblem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om