Just nu lockar vi sverigeslokalnyheter.se).
Vi, liksom för alla företag, behöver fylla på med nya kunder. Nya läsare som vill veta vad som händer i samhället. Nya kunder som får testa vår produkt till lite lägre pris till en början och som förhoppningsvis då skaffar sig en ny vana och fortsätter.
En demokrati bygger på välinformerade medborgare och här spelar media en viktig roll. På det lokala planet är det ofta lokaltidningen som gör det stora jobbet. Utan lokaltidningens journalister får människor sämre koll på vad som händer i den egna kommunen.
”Äh, inte loggar jag in på kkuriren.se”, deklarerade en läsare för mig här om dagen och menade att det väl räcker att läsa papperstidningen? Fast å andra sidan, konstaterade läsaren, skulle papperstidningen gott kunna vara lite tjockare, med lite mer läsning.
Jag förklarade att vi uppmuntrar alla som vill att läsa pappersversionen av Katrineholms-Kuriren, men att också ta för vana att läsa på sajten. För här finns så mycket mer än vad som ryms i papperstidningen. Men för att komma åt läsningen krävs att inloggningen aktiveras. Nu för tiden är det i princip slut på gratisläsningen för den som inte prenumererar. Då går det nästan bara att läsa artikelns rubrik och den som nöjer sig med det blir knappast välinformerad.
”Det där med att logga in orkar jag inte. Då läser jag på Sveriges Televisions sida i stället, som är öppen för alla”, sa läsaren då och konstaterade att där brukar han då och då också se Katrineholms-Kurirens nyheter plockas upp och bli till en nyhet i ett annat media.
Från årsskiftet kommer alltså alla vuxna som har en inkomst att märka att mediakonsumtion alltid kostar
Fast det är inte gratis att läsa på Sveriges Televisions sida heller, även om vissa uppfattar det så. Sveriges Television utgör tillsammans med Sveriges Radio och Utbildningsradion det som kallas public service och som parallellt med dagstidningar skapar oberoende journalistik i demokratin. Men public service slipper ragga betalande läsare, så som vi gör.
Till årsskiftet bygger public service-plånboken på tv-tittarnas samvete: alla hushåll som har en tv ska betala radio- och tv-avgift. Men det har visat sig att allt fler struntar i det och intäkterna pekar nedåt.
I onsdags beslutade riksdagen att radio- och tv-avgiften ska ersättas med en public service-avgift från årsskiftet. Det blir som en ny skatt som betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst. Hur stor summa som dras på skattsedeln beror på inkomst, men Skatteverket rapporterar att ungefär 67 procent av svenska folket kommer att få betala maxsumman 1 300 kronor.
Från årsskiftet kommer alltså alla vuxna som har en inkomst att märka att mediekonsumtion alltid kostar, att alla måste bidra till det som brukar kallas för en av demokratins grundpelare och som behövs för att hålla demokratin vital. Det är bra.
Min förhoppning är att insikten att alla media kostar också hjälper lokaltidningen att också få fler betalande läsare, läsare som vill vara med och låta flera röster, vinklar och granskningar finnas i demokratin – jämte public service. Och det till ett pris som är betydligt lägre än public service. För vad händer med mångfalden i medierapporteringen om bara public service en dag finns kvar?