Vid Vingåkers vårdcentrals lokaler finns diabetessköterska Marie Nilsson. Hon har arbetat som diabetessköterska i drygt 15 år i Vingåker.
Diabetes är en sjukdom som kan ge många olika symptom, bland dessa kan nämnas en onormalts stor törst, upprepade infektioner som tar lång tid att läka, stroke och hjärtinfarkt kan visa sig vara följdverkning av att ha diabetes som inte diagnostiserats.
Vårdcentralen skriver på sin hemsida att de erbjuder patienter med diabetes kontakt med diabetessköterskan som arbetar i samråd med distriktsläkarna. Diabetespatienter har möjlighet att gå på planerade tidsbeställda årskontroller med provtagning och rådgivning.
Antalet diabetes typ 2-patienter har ökat, i det närmaste fördubblats, under den tid som Marie Nilsson har inriktat sig på att arbeta med diabetespatienter.
Vingåkers vårdcentral har drygt 7500 patienter, av dessa är det 520 som går hos diabetessköterska Nilsson.
Ett skäl till att diabetes typ 2 ökar bland såväl unga som vuxna är att vår livsstil har förändrats. Mer stillasittande och sämre kostvanor medför en ökad risk att få diabetes. Och även om en del genom en förbättrad livsstil och viktreducering kan bli bättre är det en sjukdom som inte försvinner.
Av Nilsson patienter är det 25 procent som tar insulin, och 75 procent som tar tabletter mot sin diabetes. Att konstatera att en person har diabetes, eller misstanken där om, är enkelt. Ett blodprov med ett omedelbart svar på blodsockernivån kan snabbt avslöja varför man mår dåligt.
Det är läkare som ställer diagnos om en person har diabetes, och därefter träder Marie Nilsson in. Vid ett konstaterande av diabetes är det snabba uppföljningar och läkemedel som gäller.
Kontroll av fötter, ögon och njurar sker kontinuerligt vid diabetessjukdom.
‒Diabetes är en allvarlig sjukdom, slår Nilsson fast.
Men under de år hon arbetat med diabetespatienter har forskning och nya läkemedel tagits fram. I dag kan drabbade, om man följer kostråd och andra vårdråd, leva ett bra liv trots sin sjukdom.