"Det subakuta flödet har alltid varit ett problem generellt för vårdcentralerna"

Linden har haft ett svårt rekryteringsläge och kämpar liksom andra vårdcentraler, med de resurser som finns. Det säger Anna Ormegard, divisionschef för primärvården.

Foto:

Övrigt2018-11-30 00:00

Hon kan inte svara i detalj på hur tillgången på läkartider ser ut på Linden, men hon säger att vårdcentralen har haft en tuff situation, där det har varit svårt att rekrytera läkare.

– Men Linden är väldigt måna om att få ett bättre rekryteringsläge.

Alla vårdcentraler, säger Anna Ormegard, har samma utmaning, nämligen att ta hänsyn till och tillfredsställa tre patientflöden.

Dels det akuta flödet, dels det subakuta flödet, där patienten har besvär som behöver omhändertas inom de närmaste veckorna men också flödet av de kroniskt sjuka.

– När det gäller det subakuta flödet tror jag att det alltid varit ett problem generellt för vårdcentralerna. Är det så att man har högt tryck på de subakuta tiderna och julhelgerna närmar sig, då kan det bli så att tiderna tar slut. Det går inte att sticka under stol med att vårdcentralen kämpar med de resurser som man får, säger Anna Ormegard.

Däremot, tillägger hon, har lättakuten på Linden förbättrat flödet. Här har vårdcentralen försökt att förbättra tillgängligheten till läkare, bland annat genom att undvika onödiga läkarbesök.

– Söker man till exempel för en tennisarmbåge styrs man direkt till en sjukgymnast som kan hjälpa bättre i ett första skede. Hjälper inte det får patienten komma till läkare. En annan del i att förbättra flödet handlar om att sjukgymnaster ska få skicka remiss till röntgen och att vissa sjukintyg ska få utfärdas av andra yrkeskategorier än läkare, berättar Anna Ormegard.

Lättakuten har frigjort mer tid för patienter med kroniska diagnoser.

Anna Ormegard påpekar att det också bedrivs mycket annat arbete på vårdcentralen, i syfte att förbättra tillgängligheten.

Linden fick till exempel nyligen landstinget kvalitetspris för att ha utvecklat ett nytt arbetssätt med flöden, en för det akuta och kortsiktiga, och en för patienter med kroniska diagnoser.

Allt sammantaget menar Anna Ormegard att Linden är medveten om de problem som finns men att vårdcentralen jobbar så gott den kan och kämpar för att leva upp till förväntningarna, utifrån de förutsättningar och resurser som finns.

– Men man kan inte göra underverk under en dag, säger hon.

Det finns enligt Anna Ormegard ett önskemål från vissa vårdcentraler om att kunna maxlista patienter.

– Men det är inte politiskt förankrat. Det ligger förstås en konflikt i det och Linden har varit en väldigt populär vårdcentral. Men det är generellt svårt att få läkare och vårdpersonal att stanna kvar i Katrineholm och det kan man fundera på, varför det är så, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om