De flesta som har kontaktats på Facebook av bortglömda gamla bekanta, har någon gång tvekat om vem man ska våga adda som vän och ge kontakt med ens nuvarande vänner. Den som först har läst ”Connected” av Nicholas A. Christakis och James H. Fowler lär inte bli mindre försiktig, varken på internet eller i vanliga livet. Resultaten som de presenterar är i flera fall närmast sensationella. Inte bara våra vänner, utan också deras vänner och dessa vänners vänner påverkar allt ifrån vår kroppsvikt till våra alkoholvanor och vår inkomst.
Påverkar kroppsvikten
I vissa fall är påverkan i ett nätverk direkt och självklar, vilket inte betyder att den är lättöverskådlig. Veneriska sjukdomar har en läskig tendens att förgrena och spreta sig långt utanför sovrummets väggar. Däremot råder sällan någon tvekan om hur det gick till när man smittades.
Mindre självklart är varför vi skulle löpa större risk att gå upp i vikt för att vännen till en vän, som vi kanske aldrig ens träffat, är överviktig. Men dels handlar det om beteenden som riskerar att spridas. Dåliga matvanor, stillasittande och öldrickande istället för motion, kan bli ringar på vattnet som når den ena kedjan av vänner efter den andra. Detsamma gäller normen för vad som är ”övervikt”. Om dina vänner går upp i vikt, kanske du tycker att du är ganska smal och unnar dig en bulle extra. Mest påverkas vi av våra vänner, vänners vänner har mindre betydelse. Längre än tre steg bort räknar inte författarna.
Nätverk och val
Nätverkstänkandet brukar ofta kopplas ihop med karriärism. Men den som funderar igenom budskapen i ”Connected” inser att det också kan handla om helt andra saker. Internet påverkar oss att tänka i termer av nätverk, det behöver inte gälla affärs- eller vänskapskontakter. Wikipedia, där vi kan bidra med kunskap, tyder till exempel på en form av ödmjukhet – insikten att kollektivet förmår mer än individen.
Nätverksforskning sätter både individen och kollektivet i fokus. Individen agerar och väljer inte självständigt utan utifrån det nätverk han ingår i. Hans viktigaste val blir valet av nätverk. Å andra sidan är nätverket föränderligt och inte alltid något som kan väljas.
Kraften hos Internet
Det kanske intressantaste med ”Connected” är perspektivförskjutningarna som budskapen leder till politiskt. Att fundera över kriminalvården och kraven på strängare straff utifrån nätverksteorier blir tämligen skrämmande. Att placera en redan kriminellt belastad person i ett taggtrådsomgärdat nätverk av andra brottslingar låter som milt vansinne. På ett tidigare stadium borde man funderat över hur hans relation till det - förmodligen redan negativa - nätverk han ingick i kunde förändras.
Det har sagts att internet som tankefigur, har ungefär samma kraft som motorn hade för drygt hundra år sedan. Kanske kan det här så småningom få oss att inse att världen hänger ihop och att vi måste försöka göra hela världen, inte bara en liten del, till en bättre plats att leva på.