Gromning kännetecknas ofta av att förövaren skapar känslomässiga band till ett barn eller bygger upp ett förtroende, i syfte att utnyttja barnet sexuellt.
Förövaren kan använda sig av ett sexualiserat språk eller visa pornografiskt material för att normalisera sitt beteende.
Det är också vanligt att förövaren på ett systematiskt sätt bryter ner sitt offer (barnet) eller använder sig av komplimanger eller hot för att manipulera barnet och nå sitt syfte.
Det kan vara svårt för den utsatta att berätta om det som sker för någon då det är vanligt att offret känner sig medskyldig, är rädd eller skäms.
Nätgromning eller gromning på nätet innebär att den första kontakten med offret sker över internet.tannonser.
Är du utsatt eller misstänker du att någon är det? Det finns hjälp att få!
BRIS - Behöver du som barn eller vuxen prata med någon kring frågor och oro som rör barn kan du ringa eller chatta med BRIS. BRIS telefonlinje för barn når du på nummer 116 111. För vuxna gäller nummer 077-150 50 50. Via deras hemsida www.bris.se kan du också gå in och chatta med någon.
POLISEN - Om ett barn behöver omedelbar hjälp, ring 112. På www.polisen.se finns information om sexualbrott mot barn. Vill du göra en polisanmälan kan du ringa 114 14 för mer information. Om du vill tipsa polisen om sexuella övergrepp mot barn kan du mejla polisens särskilda enhet på itbrott.desk.noa@polisen.se.