Det är tradition att hålla kattstenen fräsch

Förmodligen gav den pigan rysningar, kanske till och med skräck, när hon upptäckte katten på stenen. En Arschers katt eller arschellskatt i folkmun. Eller 
djävulskatt om ni så vill.

Övrigt2010-04-14 08:39

Fortfarande är det en och annan som passerar platsen på väg mellan Boda och Grövsbol i den här delen av Fagermon i Österåker. För ännu fler har den blivit en plats att besöka, nästan ett utflyktsmål, efter att ha hört historien och fått vetskap om Kattstenen.

Året var 1934 när bröderna Albert och Viktor Lindberg målade ”Fanjunkar´n” Oskar Pettersson och hustrun Hedvigs nybyggda hus Solbacka, beläget mellan Grövsbol och Skogen.

Fanjunkaren var religiös, och därför var ”Arschers katt” det grövsta kraftuttryck han kunde ta till. Varpå bröderna Lindberg under cykelfärden mellan deras bostad i Boda och Grövsbol kom på idén att måla en arschellskatt på lämplig sten utmed vägen.

Viktor Lindberg var den som fattade penseln och avbildade den lika fantasifulla som hiskliga katten med röda klor och röd kluven tunga för att symbolisera den svordom som fanjunkaren använde. Saken blev ju heller inte sämre av att vägen användes av en piga. Då kunde man ju också passa på att skrämma eller skoja med henne.

Med tiden flagnade förstås färgen, och djävulskatten riskerade att försvinna. Men eftersom Viktor Lindbergs son Åke hade ärvt målaryrket var katten snart i forna tiders glans och under många års tid såg han till att katten höll sig fräsch.

Efter den senaste renoveringen av en medlem i Österåkers hembygdsförening står nu förhoppningen till att traditionen fortsätter. Inte minst som Åke Lindbergs son Bernt är målare även han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om