– Jag utbildar mig till snickare och tycker om att arbeta med händerna. Jag är praktiskt lagd och tycker om att se saker växa fram, säger Anton Juhlin som går sista året på Duveholmsgymnasiets byggprogram.
Redan under en praktikperiod i nionde klass fick han testa att arbeta på en byggfirma.
– Jag är uppvuxen på landet och brukar mecka med en del saker när jag är hemma. Att göra praktik var ett bra sätt att testa på yrket och jag kände mig hemma direkt, säger Anton Juhlin.
Bra med praktik
Anton Juhlin, Frida Niva och Robin Rubensson är alla överens om att praktik är en bra väg in.
– Jag utbildar mig till målare och vi har praktik tre dagar i veckan. Det är ett bra sätt att komma ut på arbetsmarknaden, visa framfötterna och få chans till arbete framöver, säger Frida Niva.
Robin Rubensson som utbildar sig till betongare håller med om att praktiken är värdefull.
– Det är där man skapar sina kontakter och kan visa att man är villig att jobba. Men jag tror också att även de som utbildar sig inom andra mer teoretiska program inte behöver bli ut jobb, säger Robin Rubensson.
Rätt inställning
Enligt honom handlar det mer om vilken inställning man har.
– Vår generation vill ha allt serverat. Det klagas mycket och det är många som sätter sig ner och suckar när de inte får jobbet de vill ha eller är utbildade till, säger Robin Rubensson.
Anton Juhlin nickar instämmande.
– Man kanske inte kan få sitt drömjobb direkt men jag tror att det är bättre om man tar det man får och går vidare därifrån, säger Anton Juhlin.