Livsmedelsingenjören från ö-nationen på andra sidan jordklotet träffade Victoria Simpson från Sverige. Det blev flytt till Victorias hemland och hus i Forssjö men det var något som saknades.
Nyzeeländska pajer, det finns ju inte här, menar Thomas Simpson.
Idén om att baka pajer och sälja, grodde i den matglade nyzeeländarens huvud, ända till han fick med grannen och kocken Mattias Wijkmark på tåget.
Grannarna och vännerna hade båda idrottslig bakgrund, så att anta en utmaning var inte främmande för någon av dem. För ett år sedan startades NZ craft pies. Men i början hade de ingen egen lokal och pajerna fick bakas i andra lokaler, men i februari var det äntligen dags.
‒Vi fick tillträde till lokalerna under förra året men det har tagit tid att färdigställa dem, köpa utrustning och komma i gång, berättar Thomas Simpson.
Nu har företaget en långsmal lokal på Lövåsen, där de står och bakar ett antal varianter av nyzeeländska pajer. I lokalen finns en ugn, en maskin för att kavla degen och infrysningsfrysar.
‒Jag har efter skolan och några år i restaurangbranschen arbetat ett tag på Kronfågel. När Thomas kom med förslaget om att baka pajer var det lätt att hoppa på. För närvarande är jag tjänstledig från Kronfågel, men som det känns nu kommer jag inte att gå tillbaka, berättar Mattias Wijkmark.
Formarna till pajerna har företaget importerat från Nya Zeeland då det inte gick att få tag i liknande här i Sverige.
Vad är så speciellt med era pajer?
‒Det är bland annat degen, jag har degen lång tid i kylen bland annat för att få rätt jäsning, avslöjar Thomas Simpson, som även är vd i företaget.
Degen förstår jag är smakrik, men hur får ni till fyllningarna?
‒Det är ju det som är det roliga. Jag står hemma i köket och provlagar fem - sex varianter varje vecka. Vi försöker ha ett grundsortiment där vi byter ut någon då och då. Vi har både vegetariska varianter och olika köttpajer, berättar Mattias Wijkmark.
Ni har fabriksförsäljning, nu har ni anställt en person. Ska ni ut på marknaden ordentligt nu?
‒Ja, vi ska försöka komma in ännu mer på företag, säger vd:n