Den vandrande vålnaden finns i Katrineholm

Som barn läste han seriestrippar på mjölkpaketen. I dag ställer Erik Wonde ut sin Fantomensamling på fina gallerier.‒Det handlar om att köpa tillbaka sin barndom, säger han.

Berättelsen om Giovanna blev kontroversiell. Den handlar om en kvinna som blev påve. "Många sa upp sina prenumerationer på Fantomen när den gavs ut", säger Erik Wonde.

Berättelsen om Giovanna blev kontroversiell. Den handlar om en kvinna som blev påve. "Många sa upp sina prenumerationer på Fantomen när den gavs ut", säger Erik Wonde.

Foto:

Övrigt2017-09-19 05:00

Erik Wonde tar emot i en industrilokal i utkanten av Katrineholms centrum. Här har han samlat en del av sin konstsamling i väntan på att den ska transporteras till Strömstad. Där ska den bli del i en stor Fantomenutställning under flera månader.

‒Jag ska delta i ett seminarium också, bland annat med Ulf Granberg som tidigare var redaktör för Fantomen.

Men det är inga Fantomendräkter och leksaker som Erik Wonde samlar på. Det är originalkonsten som gäller. Framsidor och hela nummer av Fantomentidningar från alla tider sedan starten för 80 år sedan.

Erik visar runt bland teckningarna och målningarna. Fantomen har ritats av många olika tecknare, framför allt de senaste åren. Erik nämner likheter och skillnader mellan olika tecknares manér och kan direkt se vem som målat ett visst omslag eller ritat en viss serie.

‒De jobbar så olika med bilderna, säger Erik och visar upp ett nummer tecknat av Kari Leppänen, som han menar tecknar väldigt likt Sy Barry, som tecknade Fantomen från 60-talet ända fram till 1994.

‒Kari Leppänen ville nog egentligen inte teckna Fantomen men han gjorde det för pengarna. Han levererade sina original till förlaget i cigarrlådor som osade av rök. Jag köpte det här hela numret av honom 2012. När jag hade accepterat priset så höjde han det! Han ville nog egentligen inte sälja det. Det blev dyrt, men jag ville köpa det för jag mindes just det här numret från min barndom.

Det var just i barndomen som Erik Wondes intresse för Fantomen väcktes. I dag vet få barn ens vem Fantomen är, men på 1970- och 1980-talet var den första kostymerade superhjälten jättestor.

‒Han var vår tids barnuppfostrare. Då användes serier frekvent för att sätta värderingar för barn. Han fanns på mjölkpaketen och så.

Just Fantomens värderingar är grunden till Eriks intresse för den vandrande vålnaden.

‒Fantomen är en ganska normal man som slåss mot ondskan i alla dess former. Han har ett rättspatos och sunda värderingar som jag tycker saknas hos dagens unga.

Han hoppas på att en ny Fantomenfilm ska ge karaktären en skjuts framåt igen.

‒Jag tror att det kommer en film, och att den kommer från Bollywood. Då kan det ge en boost. Det behövs goda förebilder för unga. Serier skapar kreativitet och fantasi, som barnen i dag håller på att förlora.

Erik Wonde började samla på Fantomentidningar, men sålde för en tid sedan sin stora samling på Tradera.

‒Ett nummer från 1961 fick jag 8700 kronor för!

Numera är det alltså bara originalkonsten som gäller för honom. Han har bland annat ställt ut tillsammans med Lasse Åberg i Bålsta. En utställning som senare hamnade på Borås konstmuseum.

‒Museerna börjar acceptera serier som en riktig konstform. Folk är nyfikna och i dag är det hippt att ha en teckning av Ray Moore på väggen, han är lika mytomspunnen som Fantomen själv, säger Erik Wonde och syftar på seriens ursprungliga tecknare.

Men intresset inrymmer också arbetet på redaktionerna som gett ut Fantomen, och tecknarna bakom.

‒Jag har träffat de flesta tecknarna och många av dem är mina vänner. Sy Barry hälsade jag på förra sommaren. Han fyller snart 90 år.

Erik Wonde

Ålder: 42

Familj: Sambo Elin, barnen William och Jonna 16 år, Mindy 10 år och Ninja 2 månader.

Bor: Katrineholm

Yrke: Egenföretagare

Intressen: Fantomen, idrott (själv spelat amerikansk fotboll i många år), politiskt samhällsintresserad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!