Den omöjliga sommarlovsekvationen

Barn i den svenska skolan är lediga 16 veckor om året, tio av dem på sommaren. Vuxna har rätt till fem veckors lagstadgad semester per år. Ekvationen går förstås inte ihop.

Barn i den svenska skolan är lediga 16 veckor om året, tio av dem på sommaren. Vuxna har rätt till fem veckors lagstadgad semester per år. Ekvationen går förstås inte ihop.

Foto:

Övrigt2017-06-17 07:00

Sommarlov!

Barnen jublar.

”Sommaren är äntligen här. Fåglarna kvittrar och barnen leker. Det är så fridfullt på något sätt. Man känner sig fri”, diktar barnet i sin egen sommarlovsdikt.

Skolan är slut för terminen. Veckor av ledighet väntar. Men är det så fridfullt?

”Är du ledig lika länge? Va? Varför inte det? Vad orättvist. Vem ska ta hand om oss då?"

Barn i den svenska skolan är lediga 16 veckor om året, tio av dem på sommaren. Vuxna har rätt till fem veckors lagstadgad semester per år. Ekvationen går förstås inte ihop och i Majblommans sommarlovsrapport 2017 redovisas att vart tionde barn behöver tillbringa minst en sommarlovsvecka på egen hand. Vart fjärde barn tillbringar minst en vecka på sommarlovet med en annan vuxen än den egna föräldern.

”En vecka får vi ihop i sommar”, berättar föräldern om hennes och partnerns situation i sommar och förklarar att de får pussla och trixa för att finnas där för barnen.

Majblomman redovisar att mer än var femte förälder upplever att det är en svår ekvation att få ihop planeringen under sommaren för att barnen ska få en trygg och meningsfull ledighet.

”På sommarlovet vill jag åka till det där stället med en massa trampoliner och hoppa i flera timmar!"

Ett dilemma för många föräldrar med sommarlovslediga barn är också att många av aktiviteterna som barnen drömmer om kostar. Resan till trampolinlandet är knappast gratis och plånboken behöver vara ganska välfylld för inträde och kanske även för att kunna fylla på energireserven. Majblommans sommarlovsrapport visar att medelvärdet för hur mycket pengar föräldrar spenderar på sina barns sommarlov är 7800 kronor. Men för vissa är summan noll.

Om åtta år ska Sörmland vara Sveriges friskaste län. Det har landstinget slagit fast. Och en fritid som känns schysst är en viktig hälsoparameter. Landstinget pekar därför på att samhället behöver hjälpa till så att alla människor får samma grundläggande behov tillgodosedda. Gapet mellan olika barns möjligheter till ett roligt sommarlov måste alltså minska och överbryggas så att alla kan vara med på lika villkor.

Alla sommarlovslediga barn är både äventyrslystna och hungriga, men snittplånboken är inte så tjock i barnfamiljerna i vare sig Katrineholms eller Vingåkers kommuner. Positivt är därför att det i både Katrineholms och Vingåkers kommuner finns en rad avgiftsfria sommarlovsaktiviteter på agendan, aktiviteter som kommunen arrangerar ihop med föreningslivet och genom bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. De två kommunerna har sammanlagt fått över två miljoner kronor i stöd från MUCF till årets aktiviteter och nu kommer sommarlovslediga barn att kunna testa att till exempel skapa musikal, dansa, gå i fotbollsskola, bygga lego. Det låter kul.

”Man kan äta glass eller leka med kompisar”, diktar barnet vidare i sommarlovsdikten.

Och sett till svaren som Majblomman fått på sina frågor om vad barn vill göra på sommarlovet så är det inte de mest avancerade sakerna som hamnar högst upp. Sola och bada är svaret från de flesta, liksom att hänga med kompisar. Det borde kunna vara en självklarhet för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om