Det långa valefterspelet i Vingåker började med att valutgången blev som den blev - att inget parti fick tillräckligt många röster för att kunna regera ensamt. I praktiken finns det fyra minoriteter om man inkluderar Sverigedemokraternas mandat. Socialdemokraterna är det största partiet med 15 av de 35 mandaten i kommunfullmäktige. M har bildat en kartell med C och KD. I den andra kartellen med färre mandat ingår FP, MP, V och VTL.
Valresultatet har lett till många turer, men knappast till några vackra piruetter. Vi har sett öppna sprickor inom S och V, turer kring SD-mandatet och ledamöter som i frustration lämnat ett fullmäktigesammanträde.
Den största fighten nu tycks vara mellan de båda kartellerna. Båda kartellerna vill ha ut så mycket som möjligt när det gäller poster i nämnder och styrelser, men VTL-kartellen känner sig överkörd då M-kartellen tycks ha gått in i en inofficiell allians med S och därigenom fått mer än vad kartellen annars hade fått.
Att M som näst största parti i Vingåker inte presenterade en egen budget utan lade sina röster på S-budgeten är ytterst förvånande. Att M även i andra sammanhang röstat med S eller också lagt ner sina röster vittnar om en dold samverkan partierna emellan. Här är M skyldig sina väljare och alla andra en förklaring.
Den stora striden tycks gälla oppositionsrådsposten. Den vill M ha för sig själv har man deklarerat. Men VTL vill vara med och dela på den kakan, och tycker att det vore demokratiskt om VTL får 40 procent av posten. Det lär ska finnas ett tidigare fullmäktigebeslut om att oppositionsrådsposten ska, eller kan, delas om det uppstår kartellbildningar. Hittas handlingen på kommunkansliet kanske den dyker upp i fullmäktige i dag.
Historien upprepar sig i Vingåker. Efter valet 1998 fick inget parti tillräckligt många röster för att kunna regera ensamt. S fick även då 15 av de 35 mandaten. Operation politisk kohandel inleddes och det blev en het höst med överraskningar, rävspel, taktik och utspel. Politikerna blev överens till jul. Det som hände var att man spräckte kartellerna och blev överens om att S fick regera i minoritetsställning. S fick majoritet i de flesta nämnder, men i kommunfullmäktige regerade alla. I stora drag kan man säga att den överenskommelsen var demokratisk eftersom samtliga sju partier i Vingåker fick utdelning i nämnder och styrelser.
Vad politikerna i Vingåker bör göra inför fullmäktige i dag är att rannsaka sig själva och sedan se till att besluten blir demokratiska. Den julklappen är väljarna i Vingåker värda.
Demokrati i julklapp, tack!
Ingenting är som väntans tider brukar man säga, men i Vingåker har väntan blivit väl lång. Hur Vingåker ska styras de kommande fyra åren ska dock avgöras i dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!