Det nya avtal som tecknats för deltidare inom räddningstjänsten har stött på patrull runt om i landet. I ett antal kommuner har alla eller delar av deltidarna sagt upp sig för att manifestera att de inte längre accepterar avtal som de inte är nöjda med.
Konsekvenserna av uppsägningarna kan bli fatala utifrån att uppsägningarna kvarstår, såtillvida inte ett bättre avtal förhandlas fram.
I Vingåker har tio av 17 deltidare sagt upp sig i protest mot det nya avtal som ska gälla från 1 maj. För att ha jour var tredje vecka får en deltidare i dag runt 4.100 och dryga 4.300 enligt nya avtalet.
I Lilla Edets kommun har politikerna insett allvaret av att inte ha deltidsbrandmän på plats, och har därför skrivit ett eget avtal som innebär bland annat att de får 4.700 i lön, bibehållen OB och ett antal andra förmåner, som bilersättning och betalt för gymtid med mera.
Ett sådant avtal i Vingåker skulle få de som sagt upp sig att stanna kvar, framhåller Tonny Adrelius.
Enligt Adrelius innebär det nya avtalet i praktiken en lönesänkning.
Vid ett regionsmöte för deltidare vid vilket representanter från åtta stationer i länet deltog, framkom att kampviljan fortsatt är hög, och i de flesta fall håller man fast vid sina uppsägningar.
Bland annat dryftade man hur respektive kommun hanterar situationen man står inför med en reducerad styrka eller inga deltidare alls kvar i tjänst.
Enlig Adrelius har Vingåkersdeltidarna fått info om att om de drar tillbaka sin uppsägning räcker det med att skriva det på ett papper och skicka in.
Men det lär inte hända, slår Ardelius fast.
Om de inte får ett bättre avtal kommer Vingåkers kommun att bli sårbart vid olyckor och bränder framöver.
‒Vi står fast vid våra krav, säger Ardelius med eftertryck.