I år kommer Anna Jansson ut med inte mindre än fyra nya titlar. Förutom en Maria Wern-deckare och två barnböcker om Marias son Emil och hans detektivbyrå har hon gett sig in i en helt ny genre.
– Ödesgudinnan har inte alls mycket gemensamt med Maria Wern-böckerna. Man kan snarare kalla det för feel-good-litteratur. Jag vill berätta om att det aldrig är för sent och om min övertygelse om att alla har möjlighet att leva i en kärleksfull relation.
Ödesgudinnan själv heter Angelika i förnamn och driver frisersalong på Gotland. Många år i yrket har gett henne stor människokännedom och hon vet att de flesta utvecklas genom möten med andra. Med två frisörstolar som redskap bestämmer hon sig för att matcha sina kunder med varandra. Hon bokar helt enkelt in folk hon tycker passar ihop på samma klipptider - och så sätter hon gång med sin förmedlingsverksamhet.. Till sin hjälp har hon 25-åringen Ricky som efter en tid på salongen börjar ifrågasätta Angelicas eget liv. Varför har hon själv inte hittat kärleken?
Precis som huvudpersonen i romanen miste Anna Jansson sin man för sju år sedan. Det var ett hårt slag efter 25 år tillsammans. Mitt i sorgearbetet träffade Anna Jansson en ny man.
– Det var alldeles för tidigt. Jag hade inte alls sörjt klart. Det var inte lätt. Samtidigt kände jag att det vore fullständigt idiotiskt att inte ta tillvara det som kom i min väg. Sorgen är ju kärlekens pris. Jag är så tacksam för att jag ändå vågade.
Allra svårast var att berätta för sin avlidne makes gamla mamma.
– Men hon var otroligt generös och sa: "Men vad roligt, när får jag träffa honom?" Det var en sådan oerhörd lättnad. Kanske var det för att hon själv funnit kärlek vid 86 när hon träffade en man på 84.
Anna Jansson säger att hon aldrig tidigare fått ett så stort gensvar från sina läsare som för "Ödesgudinnan på Salong D'Amour". Och då har hon ändå rönt stor uppskattning genom åren för sina deckare om den unga Gotlandspolisen Maria Wern - och på senare år också för barnböckerna om Maria Werns son Emil och hans detektivbyrå. Lägg till det att Maria Wern blivit både långfilm och TV-serie med skådespelerskan Eva Röse i huvudrollen.
– Ja, jag är oerhört tacksam över att det gått så bra och att jag numera kan leva på mina böcker, säger Anna Jansson som aldrig vare sig skrivit för byrålådan eller närt några författardrömmar.
Vändpunkten kom när hon och familjen skaffade dator. Anna Jansson var 40 år fyllda, satte sig ned för att testa tangenterna - och upptäckte en helt ny passion.
Första Maria Wern-boken kom år 2000 och i sju år jobbade hon dubbelt. Som sjuksköterska på nätterna och i vid datorn på dagarna. Men numera är hon författare på heltid även om hon fortfarande då och då föreläser om etikfrågor inom vården och också skrivit ett antal böcker i ämnet.
– Jag blir alldeles lycklig när jag vaknar och har en hel oreserverad skrivardag framför mig. Det är en lyx få förunnat. Men ibland kan jag ändå sakna jobbet som sjuksköterska. Det är så totalt meningsfullt.
Anna Jansson säger att det finns två vägar att gå i livet:
– Antingen får man hålla på sina principer - eller så har man modet att följa sitt hjärta.
Som onkologisjuksköterska arbetade Anna Jansson många år med patienter i livets slutskede, människor som vetat om att de bara har en mycket kort tid kvar att leva.
– De har lärt mig vad som är viktigt i livet. Det är deras livsvisdom jag använt mig av både i skrivandet och verkliga livet.