De ville varna andra för matförgiftning – men på kommunen fanns ingen att nå

Maria drabbades av matförgiftning efter ett restaurangbesök. Hennes sambo Peter ville varna kommunen, men där fanns ingen att nå.

Maria drabbades av matförgiftning vid ett restaurangbesök. Hennes sambo Peter ville varna kommunen, men där fanns ingen att nå. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Maria drabbades av matförgiftning vid ett restaurangbesök. Hennes sambo Peter ville varna kommunen, men där fanns ingen att nå. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto:

Övrigt2018-05-03 20:15

Restaurangbesöket i förra veckan slutade oväntat för Maria som insjuknade i en rejäl matförgiftning. Hennes sambo Peter försökte då larma kommunen, men där fanns ingen som kunde ta emot samtalet, eftersom det var utanför kontorstid.

Peter är nu kritisk till att det inte finns en jourtelefon för liknande händelser och undrar hur kommunens invånare ska göra för att få tag på hjälp om krisen kommer på riktigt, utanför ordinarie arbetstid.

– Min sambo började känna sig riktigt dålig på fredag eftermiddag och jag tänkte att jag ringer kommunen, men där fanns ingen att prata med efter klockan 17. Jag ville varna, så inte fler insjuknar, det kan ju bli stort, säger Peter.

– Jag tänker på alla dessa broschyrer som kommer om hur man ska agera om krisen kommer. Det är ganska lustigt då att en kommun med 30 000 invånare inte har någon jourtelefon. En matförgiftning som drabbar många kan ju vara samhällsfarligt, fortsätter han.

Idag är Maria frisk, det gick över på några dagar och Peter och Maria har varit i kontakt med kommunen, på ordinarie arbetstid.

– Nu är det ingen fara längre, men man undrar ju fortfarande, säger han.

I Katrineholms kommun finns en del journummer som går att nå dygnet runt för tillfällen då invånare behöver komma i kontakt med olika samhällsfunktioner gällande ärenden som inte kan vänta till nästkommande ordinarie arbetsdag. Dessa nummer finns dock för dem som behöver felanmäla någonting eller till exempel komma i kontakt med socialförvaltningen.

På miljökontoret berättar tillförordnad miljöchef Jenny Herbertsson att det mycket riktigt saknas jourtelefon eller beredskap på kvällar och helger, för ärenden som matförgiftning.

– Frågan om en jour har diskuterats. Det har konstaterats att det är så få tillfällen per år det handlar om, att kommunen inte velat ta en kostnad året runt för det. Det är inte motiverat mot vad behovet är.

På ett helår får kontoret in under tio ärenden om matförgiftning, berättar Jenny Herbertsson vidare.

En första bedömning görs via telefon, sedan får den drabbade skicka in en blankett med uppgifter om det som hänt.

– Ungefär hälften av alla fall går vidare och blir ett ärende. För att vi ska gå vidare med något ska det också vara ett visst antal personer som insjuknar på samma gång och har ätit av samma mat, förklarar Jenny Herbertsson vidare.

Vid större och akuta krissituationer i kommunen finns dock alltid en tjänsteman i beredskap i kommunen. Sari Eriksson, kommundirektör berättar att hon egentligen alltid har beredskap i egenskap av krisledningschef i kommunen.

– Men jag skulle vilja säga att det är räddningstjänsten som är vår första tjänsteman i beredskap. Skulle till exempel en större matförgiftning inträffa, eller att vattnet blir förgiftat eller så, så är det en väg att gå. Sedan finns en organisation för hela krisledningshanteringen, som fungerar mycket bra.

Peter och Maria heter egentligen någonting annat.

Journummer i Katrineholm

Här kan du se vilka journummer som finns att ringa i kommunen när växeln är stängd.

Du når den sociala beredskapen i Katrineholm via SOS Alarm på telefon 08-454 29 48.

För att anmäla klotter, skadegörelse, olycksfallsrisker eller saker som rör gator, parker, lekplatser, stränder, elljusspår, vandringsleder, skog och natur med mera, går det att ringa felanmälan Katrineholm på 0150-571 69.

Vid akuta fel på vatten- och avloppsledningar, ring SVAAB, 0150-800 150, övriga felanmälningar ring kundtjänst 0150-800 100.

För felanmälan och service dygnet runt, ring KEAB 0150-579 00.

För felanmälan på gatubelysning i Katrineholm med intilliggande orter inom Katrineholms kommun, ring Felanmälan Katrineholm på telefon: 0150-571 69.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om