Den globala uppvärmningen som pekas ut som det nu största hotet mot mänsklighetens överlevnad är en monumental fråga att tackla för den lilla, enskilda människan. Det är lätt att känna sig maktlös, isolerad och utan möjlighet att själv bidra till en annan utveckling än den totala kollapsen.
Det vill Klimatgruppen i lokala Naturskyddsföreningen ändra på. Gruppen består hittills av drygt ett dussin personer som drivs av att bli en samlande kraft för alla som vill ta sig an klimatutmaningen.
– Det är kanske lättare att ändra sin livsstil om det faktiskt finns en rörelse som kan motivera och visa vägen, säger Mårten Medebo i gruppen.
Med ambitionen att göra just det, drar Klimatgruppen i dag fredag på Stortorget en lans mot klimathotet och för hållbar omställning.
Det är gruppens första utåtriktade aktion, bortsett att Naturskyddsföreningen i somras medarrangerade klimatföreläsningen av ex-meteorologen Pär Holmgren. Inom Studiefrämjandets väggar har föreningen drivit studiecirklar om klimatkrisen och hållbarhet.
Klimatgruppens syfte är just att informera och inspirera – för att på så sätt aktivera. Alla är välkomna att delta i gruppen, säger Lotta Wistrand som har hållit i cirklarna.
– Vi vill köra fler sådana och ser gärna mycket mer arbete kring klimatfrågor i skolorna. Barnen kommer att drabbas hårdast av det som sker.
Klimatkrisen är en överlevnadsfråga för hela mänskligheten, påminner Bernt Arklöv:
– Därför blir man bestört när vissa ledare i världen inte tar till sig vad vetenskapen med 99,9 procents säkerhet lägger fram. Vi vet vad som kommer att hända. Ändå får vi i Brasilien se en ny president som verkar ha vuxit upp under en sten. Och så har vi Trumpen som trampar på.
– Vi kan svära över Trump och Bolsonaro. Men inte mycket mer. Vårt arbete ligger i att engagera. Det är vad som krävs för att skapa en riktig mobilisering. Vi vill förmedla idéer till människor om hur de kan gå till väga för att bidra till en annan utveckling, och peka på vilka krav som bör ställas på våra folkvalda för en mer aktiv miljöpolitik, säger Nils Vallgren.
Det är avgörande att människan, oavsett om hon bor i Katrineholm eller Sao Paulo, inte fastnar i ångest och hopplöshet. Uppvärmningen må vara global men kan motverkas lokalt.
– Genom vårt sätt att leva här gör vi jättestora avtryck även när utsläppen sker i andra länder. Förändrar vi vårt levnadssätt kan vi göra mycket, säger Wistrand.
– Det öppnar också för möjligheter att reflektera över den egna tillvaron och hitta en annan mening med livet än i shoppingen och det slentrianmässiga resandet till Thailand. Tillvaron behöver inte bli sämre, den kan bli bättre! utropar Medebo.
Trots insatser och åtaganden internationellt, nationellt och lokalt måste mycket mer hända – snabbt. Klimatgruppen tycker inte att beslutsfattarna agerar därefter.
– Politikerna måste börja våga ta viktiga beslut. Vi har kanske tio år på oss innan det är kört. Det måste ske nu, säger Lotta Wistrand.
Katrineholms kommun måste också bidra mycket mer till klimatomställningen och arbeta hårt mot målet noll utsläpp till år 2030. Det framför Klimatgruppen i en skrivelse som på fredagen ska lämnas över till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).
Den innehåller flera förslag som aktivt kan bidra till målet 1,5 graders global uppvärmning. Kommunpolitikerna uppmanas att:
+ ta fram en klimatomställningsplan med en koldioxidbudget för minst tio procent minskade utsläpp per år i kommunen till 2030. Satsa mer på förnybar energi och fossilfri trafik, klimatneutrala bostäder och på att minska matens klimatpåverkan.
+ trycka på hos lokala företag, organisationer och offentliga verksamheter så att alla tar fram planer för minskade utsläpp i motsvarande grad.
+ snabbt avveckla alla fondinnehav i företag som utvinner fossila bränslen.
+ starta ett folkbildningsarbete om klimatfrågor tillsammans med föreningsliv, näringsliv och skolorna.