De tre minsta ligger farligt nära gränsen

Den nya småpartispärren i kommunvalet kan komma att få konsekvenser i flera kommuner, bland annat Vingåker. Det rapporterade Radio Sörmland på torsdagen. Flera partier i kommunfullmäktige ligger redan farligt nära gränsen.

Lars-Gunnar Karlsson är i dag Liberalernas enda röst i Vingåkers kommunfullmäktige. Han är bekymrad över den nya spärren för små partier som införs efter valet 2018. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Lars-Gunnar Karlsson är i dag Liberalernas enda röst i Vingåkers kommunfullmäktige. Han är bekymrad över den nya spärren för små partier som införs efter valet 2018. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Foto:

Övrigt2017-11-19 05:10

I valet 2018 införs en procentgräns till kommunfullmäktige. I mindre kommuner som Vingåker blir den nya spärren mot småpartier två procent, de som får mindre blir alltså utan mandat.

I Vingåkers kommunfullmäktige låg tre partier efter valet 2014 farligt nära den nya tvåprocentsgränsen: Liberalerna med 2,81, Vänsterpartiet med 3,43 och Kristdemokraterna med 3,96. Samtliga har i dag ett mandat var.

Lars-Gunnar Karlsson är Liberalernas ende representant i Vingåkers kommunfullmäktige. Han medger att han är bekymrad över de nya reglerna.

‒Det är inte alls bra ur demokratisynpunkt och för småpartier i små kommuner kan det bli helt förödande. Det kommer att bli betydligt tystare ute i kommunfullmäktige i landet om småpartierna försvinner och det bara blir de största kvar.

‒Det finns en risk att hela debatter försvinner, inte minst inom områden som vård, skola och omsorg för att inte tala om integration. En sådan utveckling tror jag inte gemene man är intresserad av.

Lennart Andersson sitter på KD:s enda mandat i Vingåkers fullmäktige. Han delar Lars-Gunnar Karlssons farhågor.

‒Den politiska mångfalden håller på att bli åderlåten. Det började redan när Vingåker beslutade dra ner antalet platser i kommunfullmäktige. Jag är rädd för att den här förändringen driver på ytterligare.

Vingåkers lokala parti VTL - Vägen till livskvalitet gjorde ett riktigt dåligt val 2014. Partiet förlorade två av sina fyra mandat och fick 5,42 procent av Vingåkersbornas röster. VTL:s styrelseledamot Anders Lundström ser ändå ljust på partiets möjligheter inför valet. Han tror inte att VTL kommer att fortsätta tappa röster.

– Nej, absolut inte. Det kommer att bli mycket bättre för oss, säger Anders Lundström till Radio Sörmland.

Tidningen har även sökt flera företrädare för Vänsterpartiet i Vingåker, men utan att lyckas.

Småpartispärrar

Från och med valet 2018 införs småpartispärrar vid val till kommunfullmäktige. Spärren blir tre procent för valkretsindelade kommuner och två procent för ej valkretsindelade.

För att få vara med i mandatfördelningen till riksdagen måste ett parti ha fått minst fyra procent i hela landet eller tolv procent i en av valkretsarna.

I mandatfördelningen till landstingsfullmäktige måste ett parti ha fått minst 3 procent av rösterna i hela landstinget.

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!