De testar livet efter jordens undergång

Larmet går och du och de i din närhet flyr till närmaste skyddsrum och stannar där tills nödprovianten är slut. När ni till sist vågar er ut märker ni att hela staden är ödelagd. Är det bara ni som överlevt?

KK:s reporter Hilda Djupenström ska få sig en lektion i boffring, ofarlig svärdfäktning. Men så här kan man ju inte se ut om man vill klara sig helskinnad.

KK:s reporter Hilda Djupenström ska få sig en lektion i boffring, ofarlig svärdfäktning. Men så här kan man ju inte se ut om man vill klara sig helskinnad.

Foto:

Övrigt2017-06-03 18:47

Hur man klarar sig i den nya världen är temat på det postapokalyptiska konventet som pågår i kalkbrottet i Forsby, norr om Vingåker. Konventet, som är en blandning av ett läger och en festival, lockar ungefär hundra personer från olika delar av Sverige. Det är rollspel, lajv, föreläsningar, utklädning, liveband, airsoft-matcher och umgänge som står på schemat. Många deltagare stannar i kalkbrottet under hela perioden och tältar, lagar mat och badar i sjön.

– Här under helgen tänker vi oss att vi lever ett bra liv, där alla samarbetar och gör det bästa efter katastrofen. Vilken katastrof det är och hur långt det har gått sen den inträffade är upp till var och en att föreställa sig, huvudsaken är att vi får vara i dessa häftiga miljöer, säger Sanna Vuorenmaa, en av initiativtagarna till konventet.

Hon berättar att deltagarna inspireras av olika saker, till exempel av tv-serien The Walking Dead eller filmen Mad Max. Spelet Fallout är en favorit hos de flesta.

I år arrangerar Sanna Vuorenmaa Postcon tillsammans med elva andra entusiaster. Själv har hon lajvat i olika teman i snart 12 år. Johan Rosén från Boxholm besöker konventet för första gången.

– Jag tycker att det ser sjukt bra ut redan nu. Jag åkte hit ensam i dag, men det gör inget. Alla verkar vara supersköna, berättar han.

Johan Rosén gick på sitt första lajv, som hade Fantasy-tema, under gymnasietiden, då han studerade teater.

– Men postapokalyptiskt tema är bra. Det är billigt, det är bara att ta vad man har hemma och trasha det lite. Jag tror inte jag har betalat en krona för den här outfiten, berättar han.

Ett lajv är en form av improvisationsteater, utan publik, som oftast pågår i timmar. Johan Rosén berättar att han, och många med honom, fått förbättrat självförtroende av att lajva.

– Det är skönt att kunna gå in i en roll och släppa loss. Efter ett tag tar sig karaktärens självförtroende ut till det egna jaget, berättar han.

Sanna Vuorenmaa håller med honom.

– Alla är välkomna hit, man kommer inte bli dömd för att man har en udda hobby eller är nybörjade, säger hon.

Lägrets höjdpunkter

Lajv. Scenario: efter en lång tid i en skyddsbunker tar sig en grupp människor ut och märker att staden är ödelagd och tom.

King of the hill. En stor alla-mot-alla-boffringsmatch vid midnatt på avslutningsdagen.

Postapokalyptisk karaoke. Musiken blir ännu viktigare när annan teknik, så som tv och telefoner, har slutat att fungera.

Livespelningar: Rage Remon, Melting Demon, Weapons of peace, Tom Ernestål, Animal, Filosoferna och DJ Lightsoul uppträder under konventet.

Föreläsning: Fördelen av att hålla sig nykter i en postapokalyptisk värld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om