Anna-Lena Rogefors jobbar som sjukgymnast på Kullbergska sjukhuset och möter ibland patienter med skador som de fått under sin flykt från ett krigsdrabbat land.
Utbildningen som hon deltog i igår, på Safiren i Katrineholm, arrangeras av Landstinget och riktar sig till alla som möter människor i sitt arbete inom vård, omsorg, skola och socialtjänst.
Bakgrunden är att landstinget sett ett ökat behov av stöd för att hantera psykiska trauman i samhället. Närmare 1000 personer utbildas i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna.
Efter en timme konstaterade Anna-Lena Rogefors att hon redan fått mycket värdefull kunskap:
‒Jag har sett jättemycket fram emot det här och verkligen bett om att få gå den här utbildningen. Jag ser min relation till patienten som ett samarbete och ska jag ha ett långt samarbete med någon vill jag vara förberedd.
En sak som betonas under utbildningen är att kriser och traumatiska upplevelser kan drabba alla. Händelser som kan verka harmlösa för en del kan bli traumatiserande för andra.
Gülay Kulbay, en av föreläsarna på kursen och till vardags psykolog på Kris- och traumacentrum, påpekar att många går ensamma och bär på svårigheter man varit med om.
‒Att någon annan identifierar att det går att behandla inger hopp.