De ser till att julbordet är säkert

Katrineholmare som vill äta julbord kan känna sig trygga. Enligt kommunens miljöinspektörer har Katrineholms krögare koll på hur julmaten ska hanteras för att vara säker.

Foto:

Övrigt2018-12-10 17:00

December är julbordens tid med en mängd olika godsaker att välja på vid serveringsborden. Men mat som ligger ute i rumstemperatur kan också medföra vissa risker och ibland slår magsjukan till. Samhällsbyggnadsförvaltningens livsmedelsinspektörer ser till att Katrineholms krögare sköter sig och att julskinkan, gravlaxen och den andra maten hanteras rätt. I år har man dock inga särskilt inriktade kontroller mot de restauranger och krogar som serverar julbord utöver de vanliga inspektioner som görs.

– I de fall restaurangen serverar julbord ställer vi självklart frågor kring hur de hanterar maten. Det är bland annat hur länge den står framme vid serveringen, hur faten fylls på och vad de gör med resterna. Det är egentligen samma frågor som vid vanliga inspektioner men lite mer detaljerat om julborden, säger miljöinspektör Anna Öhman.

Enligt kommunens miljöchef, Eva Frykman, har det inte gjorts några specifika julbordskontroller de senaste åren. Varje år prioriteras olika tillsynskampanjer och när nästa samlade julbordskontroll sker är inte bestämt. I fredags gjorde Vingåkers livsmedelsinspektör Pontus Lindström en kontroll av Båsenberga och Ditt skafferi, två ställen som serverar julbord i kommunen.

– Båda sköter sig väldigt bra, säger han.

Det är också ovanligt med magsjukeutbrott kopplat till julbord. I en sammanställning från 2016 redovisar Livsmedelsverket 151 matförgiftningsutredningar från landets kommuner där livsmedel misstänktes som smittkälla. Fem av dem kom från julbord. Kuriren kunde rapportera om sexton brandmän som samma år blev magsjuka efter att ha ätit hallonsorbet från ett julbord.

För den som går ut och äter julbord finns det i princip två saker att kolla efter för att veta att maten man lägger upp på talriken är ok.

– När man går vid den varma maten ska det kännas riktigt varmt. Inte så att man bränner sig, men näst intill. Samma sak gäller för kalla rätter, det ska kännas att de står på någon kylplatta, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Katrineholms krögare brukar också sköta sina julbord på ett bra sätt säger kommunens miljöinspektör Anna Öhman.

– Ja, det kan jag säga att de gör. Men man kan aldrig vara helt säker. Om man blir matförgiftad får man kontakta oss så vi kan kolla upp det.

Saker att tänka på vid julbordet

Enligt Livsmedelsverket bör man framförallt tänka på att varm mat ska hållas varm och kall mat kall. Vid det egna julbordet rekommenderar verket att den mat som inte äts på en gång snabbt sätts in i kylen eller frysen i stället för att stå framme.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!