Mathias Risberg har liftat på heltid i nio år. Ariane Gerhardter har liftat i ett år. De möttes i Indien, genom liftandet. Tillsammans jobbar de nu på en bok om liftande, som de hoppas ska vara ute i handeln efter vintern.
– För oss är liftande en livets skola. Man möter folk och lär av varandra, tränar den sociala förmågan, säger Mathias Risberg, ursprungligen från Bollnäs, men i dag Värmlänning – när han som i idag inte befinner sig i en bil, på väg mot nya destinationer på jordklotet och passerar till exempel Katrineholm.
Tycker du att ansiktet är bekant så stämmer det. Han har medverkat i TV och press flera gånger och inte bara om liftande.
Läs mer om Mathias Risberg här:En outsider dök upp på torget i Katrineholm
Österrikiska Ariane Gerhardter förklarar att liftande gör att människor möts, bygger broar mellan kulturer, gör att människor finner tilltro till varandra och knyter vänskapsband mellan människor av olika kön, ålder och nationaliteter.
Paret vill också lyfta debatten om liftande brett i samhället. En liftarkompis i Danmark har fått statliga pengar för att driva en liftarskola och sätter bland annat upp skyltar märkta med liftarplats längs de danska vägarna.
– Det vill vi ta till Sverige, säger Mathias Risberg och förklarar att han redan varit i kontakt med Nyköpings kommun om en liftarplats och har planer på att uppvakta Katrineholms kommun.
På liftarplatsen ska den som behöver skjuts placera sig och den som har plats i bilen stannar och tar upp den som vill åka med.
[fakta nr="1"]
– I Katrineholm får man ofta lift snabbt intill Biltemarondellen, säger han.
Men den här dagen står de söder om Katrineholm för att lifta.
Första gången Mathias Risberg liftande var han tolv. Han ville inte vänta på skolbussen utan satte upp tummen i stället.
– Läraren sa åt mig att inte lifta, att det inte gick att lita på folk.
Nu tar han udden av den misstro mot medmänniskor som folk ofta har.
– Jag har liftat med 1693 personbilar, 104 taxibilar, 45 kriminella, 21 polisbilar, säger han och menar att det alltid gått bra.
I Sverige stannar ofta personer med invandrarbakgrund.
– Kanske ser de hjälpbehovet på ett annat vis. Och när det är svenskar som tar upp oss är det ofta äldre personer, som själva har liftat, säger Mathias Risberg, för dagen iklädd änglavingar.
– När du liftar ska du vara "dressed for success". Du behöver göra ett starkt förstaintryck och visa dig från din bästa sida, säger han och menar att änglafiguren är en tydlig tillitssymbol som får förbipasserande att förstå att det här är en person att lita på.
Katrineholms-Kurirens utsände ska också prova liftandet och ikläds likadana änglavingar.