De sätter nytt ljus på Fogelstadgruppen

Än en gång gestaltas gruppen bakom Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad på en scen. Nyligen var det premiär för "Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke", på Fogelstadkvinnornas hemmaplan i Julita, inför en mycket kunnig publik.

Lotta Grut, manusförfattare, Bengt Holmquist, musiker, Anna-Lena Hemström, skådespelare, manusförfattare och producent, samt regissören Görel Crona var glada efter premiären i Julita av "Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke" som nu är redo för publik över hela landet.

Lotta Grut, manusförfattare, Bengt Holmquist, musiker, Anna-Lena Hemström, skådespelare, manusförfattare och producent, samt regissören Görel Crona var glada efter premiären i Julita av "Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke" som nu är redo för publik över hela landet.

Foto:

Övrigt2017-10-05 13:30

Knappast hade medborgarskolans grundare trott att en musikalisk berättelse om deras livsverk skulle spelas i svinhuset i Fogelstad, eller Fågelsta som det också heter, anno 2017. Men byggnaden är numera Svinhuset Fogelstad festlokal, en stilfullt inredd lokal där höjdpunkten för kulturföreningen Fogelstads höstmöte i söndags blev en exklusiv premiär på den nya föreställningen.

Skådespelaren Anna-Lena Hemström, känd från både Riksteatern och SVT, är motorn i föreställningen och den som har skrivit manus tillsammans med dramatikern Lotta Grut. De möttes på en middag kring ett nytt gemensamt intresse för Fogelstadkvinnorna och en lust att berätta deras historia från scenen.

‒Och så ringde jag Görel, som inte har tid, berättar Anna-Lena Hemström.

Produktiva regissören och skådespelaren Görel Crona tog sig dock tid att regissera "Fogelstad" och efter söndagens premiär var alla glada och rörda över hur föreställningen mottagits. En viss nervositet hade nämligen föregått premiären.

‒Det här är den tuffaste publik man kan spela för, säger Anna-Lena Hemström som inte behövde vara orolig, för kulturföreningens många Fogelstad-kännare gav tummen upp.

Syftet med föreställningen är, precis som för kulturföreningen, att hålla arvet efter Kvinnliga Medborgarskolan levande.

‒Föreställningen ska tala till dem som inte vet något om medborgarskolan, och väcka ett intresse. Gärna hos ungdomar, säger Lotta Grut.

Under arbetet med föreställningen har det slagit både Görel Crona, Anna-Lena Hemström och Lotta Grut hur Fogelstakvinnorna aldrig var några offer, så som många andra kända kvinnor i historien. Anna-Lena Hemström har forskat i kvinnohistoria inför tolkningen av de fem karaktärerna.

‒Tack och lov är de väldigt olika, alla fem, säger Hemström om Fogelstadgruppen.

Kvinnorna bakom föreställningen har själva lärt sig mycket under resans gång.

‒Jag blev inspirerad av Fogelstadkvinnorna, säger Görel Crona.

‒Målet är att publiken ska gå från föreställningen och känna ”ja, det går” säger Anna-Lena Hemström som med nyvunna kunskaper vet vad hon hade gjort om hon levt i en annan tid:

‒ Jag hade velat gå på Fogelstad!

De fem grundarna

I "Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke" gestaltar Anna-Lena Hemström Kvinnliga medborgarskolans grundare Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren. Musiken framförs av Bengt Holmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om