Lottie Winnerhed får kultur- och fritidsnämndens kulturstipendium 2018.
– Det är jätteroligt, väldigt ärofyllt att få en sådan utmärkelse och bli uppmärksammad av sin hemkommun. Jag visste inte ens att jag var nominerad, säger en glad stipendiat.
Lottie Winnerhed är uppvuxen i Marmorbyn och har en gedigen utbildning i textil, formgivning och marknadsföring. Hon har studerat på Åsa folkhögskola och på University of North Hampton i England och har också varit lärling i flera år hos kostymörer.
För sex år sedan startade hon eget och för två år sedan återvände hon till sina hemtrakter. Nu bor hon med man och barn i Vingåkerstrakten. Bland projekten som hon har fått stor uppmärksamhet för finns den nu SVT-aktuella novellfilmen "Nikita forever", till vilken hon bland annat skapade en kostym med 1600 handmålade fjädrar.
Nu har Lottie Winnerhed varit föräldraledig och med två små barn tycker hon att det är svårt med de långa arbetsdagar i Stockholm som jobbet ofta kräver.
– Jag älskar mitt jobb, det är världens bästa. Just nu har jag valt att ta en paus. Tiden får utvisa vad som händer sedan. Jag väljer mina projekt mera. Det är enklare med längre projekt då jag kan planera tiden bättre.
Att lämna Vingåker och flytta närmare Stockholm finns dock inte på kartan för familjen Winnerhed.
– Vi trivs jättebra. Man kan ha ett kreativt arbete och bo som vi gör. Det är inget som hämmar arbetet, säger Lottie Winnerhed.
Årets mottagare av kultur- och fritidsnämndens ungdomskulturstipendium är Amanda Ramstedt.
– Det är verkligen en ära att få ett så fint pris, säger hon.
För Amanda Ramstedt går konsten och tekniken hand i hand och hon brinner för design.
– Glädje ska vara mitt signum i det jag gör.
Amanda Ramstedt är fotograf, designer och apputvecklare och bygger ständigt på sin kompetens i takt med att tekniken utvecklas. Hon jobbar med sin bror och mamma i familjeföretaget och kombinerar entreprenörskapet med att ta fotouppdrag och studera 3D-grafik på heltid. Senaste skapelsen i företaget är appen Matmötet som knyter samman producenter av närproducerad mat med konsumenterna.
– Det är viktigt att vara uppdaterad och att studera parallellt med att jobba är jättebra. Att studera på distans gör att det är lättare att planera sin tid, säger stipendiaten som ser stora fördelar med att verka på landsbygden där hon ser att ett företag med hög teknisk kompetens är en stor resurs.
Som konstnär är Amanda Ramstedt medlem i föreningen Söder om sjön och har medverkat i utställningar med sin fotokonst. Hon fotograferar gärna landskap, hästar och porträtt och i sommar ser hon fram emot en egen utställning på Sultans konditori i Vingåker.
Nu närmast, i nästa vecka, väntar mässdeltagande på Elmia Lantbruk där appen Matmötet ska presenteras.
Och så småningom, den 10 november, blir det dags för Amanda Ramstedt och Lottie Winnerhed att ta emot sina kulturstipendier på Vingåkersbanketten.