De har stakat ut ny kurs för kommunen

S och M har en plan ihop: en ny kommunplan, klar att lämnas till beslut. Drygt 50 resultatmål inom sju fokusområden ska 2022 ha gjort kommunen mer attraktiv och kvalitativ att leva i. Givet, förstås, att målen uppnås.

Socialdemokraternas Fredrik Olovsson och Göran Dahlström och Moderaternas Lars Härnström och Christoffer Öqvist presenterade på torsdagens "mandatperiodens viktigaste dokument": den nya kommunplanen.

Socialdemokraternas Fredrik Olovsson och Göran Dahlström och Moderaternas Lars Härnström och Christoffer Öqvist presenterade på torsdagens "mandatperiodens viktigaste dokument": den nya kommunplanen.

Foto:

Övrigt2018-12-13 16:37

– Det är den bästa kommunplanen i landet, påstår kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) efter att ta tittat runt lite.

– Jag kan sätta en hundring på det! tillägger han lite skrytsamt.

Ingen inom majoriteten lär sätta emot. S och M är mycket nöjda med sin tredje kommunplan på raken, framtagen för perioden 2019–2022.

Den utgår från Vision 2025, Översiktsplan 2030 och partiernas valprogram, men tar också hänsyn till löftena medborgarna gavs på kkurirens valsajt #kandulova.

– Vi har lagt ihop lite, dragit ifrån lite och hittat minsta gemensamma nämnare, beskriver 1:a vice ordförande Lars Härnström (M) planarbetet.

Slutprodukten formar majoritetens politiska plattform för de kommande åren. Genom att peka ut riktningen för kommunens utveckling, lämnar S och M därmed över ett slags lathund för tjänstemannaorganisationen att följa.

Huvudfokus för perioden känns igen sedan tidigare: att stärka kommunens attraktionskraft för att locka fler invånare att bo och arbeta här. Vägen dit stakas ut i sju huvudspår:

+ Tillväxt, fler jobb och ökad egen försörjning

+ Attraktiva boende- och livsmiljöer

+ En stark och trygg skola för bättre kunskaper

+ Trygg vård och omsorg

+ Ett rikt kultur-, idrotts- och fritidsliv

+ Hållbar miljö

+ Attraktiv arbetsgivare och effektiv organisation.

Inget av dem ska ses som mer avgörande eller viktigare än de andra, påpekar S ordförande Fredrik Olovsson.

– Ingen av oss gick till val med bara tre frågor. Att utveckla en kommun är ett brett område, och olika saker är viktigast för olika personer. För oss handlar det om att skapa möjligheter för alla snart 40 000 invånare.

Inom varje fokusområde finns flera resultatmål, totalt 51. Genom att arbeta mot dem ska verksamheten följa den politiska riktningen.

Mycket talar enligt S och M för en fortsatt positiv utveckling. Men flera tuffa utmaningar lurar längs vägen: kompetensförsörjningen, sysselsättningen, försörjningsstödet och alla tidigare investeringsbeslut som nu ska kläs med personal och verksamhet.

– Vi ska hitta en ekonomi som betalar av alla de delarna. Det är en jätteutmaning. Men nu fortsatte vi att öka invånarantalet, 350 fler i november än samma månad förra året, och det är värt 20 miljoner, säger Dahlström.

Med kommunplanen följer också uppdrag till tjänstemännen att utreda ett stort antal idéer och förslag som – kanske – kan leda till skarpa satsningar under mandatperioden eller därefter.

Här ett axplock av vad S och M vill låta utreda:

Nytt Resecentrum, sammanknutet med Stortorget.

Vertikala odlingar i centrum för att minska klimatpåverkan, buller och dagvattenflöden.

Ändrat regelverk för skolskjutsar.

Gång- och cykeltrafik mellan Äsköping och Julita kyrka och mellan Strångsjö och gamla Katrineholmsvägen.

Nya, alternativa lösningar för kollektivtrafik på landsbygden.

Digitalt föräldrastöd för förbättrat språkstöd åt barn i hemmet.

Attraktiv innergårdsmiljö med restauranger och butiker i kvarteret Näckrosen.

En utveckling av området mellan Fredsgatan, Kungsgatan och Vingåkersvägen.

Mer välfärdsteknik inom äldrevård och omsorg.

Ett Makers' space för att stimulera innovation och kreativitet.

Fler boenden för elever från andra orter som studerar i Katrineholm.

Frivillig språkskola.

Upprustning av Nyhemshallen.

Ansiktslyftning av Djulö camping.

Ett Katrineholm business and science center med sikte på tjänste- och techföretag.

Stimulans till friskvård för kommunanställda, bland annat möjligheten att tjäna in en hälsopremie utöver friskvårdsbidraget.

Kommunplan

Ny kommunplan ska utarbetas i början av varje mandatperiod och ska visa vad den politiska majoriteten vill åstadkomma.

Förslaget till Kommunplan 2019–2022 går nu vidare till kommunstyrelsen för att behandlas av kommunfullmäktige i januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!