De griper in där skolan kört fast

Snabba puckar, tidiga ingripanden och samverkan mellan skola och socialtjänst har hjälpt nära 100 hemmasittare tillbaka till skolan.

Camilla Knutsson och Joakim Smedberg möter ett stort engagemang och beredvillighet i skolorna. "Vi har ett mycket bra samarbete och skolan vrider och vänder verkligen på allt för att det ska bli bra för eleverna."

Camilla Knutsson och Joakim Smedberg möter ett stort engagemang och beredvillighet i skolorna. "Vi har ett mycket bra samarbete och skolan vrider och vänder verkligen på allt för att det ska bli bra för eleverna."

Foto:

Övrigt2017-11-09 19:15

– Det är viktigt att jobba med elevernas styrkor och avdramatisera skolans resultatkrav.

Det säger Camilla Knutsson, socialpedagog vid Elevhälsan. Hon är samordnare för Samtid, en verksamhet som bildningsförvaltningen och socialförvaltningen driver sedan 2012.

Att nå målet för denna samverkan kan vara komplicerat. Men syftet är enkelt: att tillsammans bistå grundskolornas rektorer för att få tillbaka elever med hög ogiltig frånvaro till en fungerande skolgång. Då är det närmast elementärt att förvaltningarna samarbetar.

– Också familjerna med barn som har svårt att komma till skolan har ofta ett stort behov av hjälp, säger Knutsson.

Vid sin sida i det dagliga arbetet har hon Joakim Smedberg, ungdomsbehandlare vid socialtjänsten. De får sina uppdrag av rektorerna vid kommunens grundskolor och fristående Kunskapsskolan. I det läget har skola och föräldrar kört fast; majoriteten av eleverna som Knutsson och Smedberg jobbar med har helt slutat gå till skolan.

– Det är jätteviktigt att uppmärksamma frånvaron tidigt. Det är ofta en lång process att få tillbaka eleven till skolan.

Till skillnad mot #jagmed, projektet som omnämnts i KK:s serie om skolk, sätts Samtids insatser in redan från första klass upp till högstadiets år 9. Framför allt är det från sjätte klass som problematiken uppstår, men även 10-åringar har varit föremål för insatser.

– Att börja högstadiet är en stor förändring. Plötsligt ska man gå till olika klassrum, omges av fler elever, får tusen böcker. Vissa elever klarar inte av det, säger Smedberg.

Samtids insatser inleds med att elevens problem och dess orsaker kartläggs ur flera aspekter. Sedan sätts åtgärderna in – snabbt. De kan ske i form av till exempel familjebehandling, psykolog- och kuratorsstöd och anpassningar i skolan. Knutssons och Smedbergs fortlöpande kontakter med barnen och vårdnadshavarna handlar både om att sätta mål och ställa krav.

– Om en elev tillåts sitta upp till två på natten och spela är det inte bra. Och är barnet friskt, ska föräldern inte sjukanmäla det så att det kan stanna hemma! Men vi bär inte barnet till skolan, säger Smedberg.

För att lyckas nå målet är det viktigt att fokusera på elevens styrkor och inte anpassa insatserna efter skolans hårda resultatstyrning, tycker de.

– Visst är det viktigt att nå målen. Men ibland måste man avdramatisera resultatkraven. Betygen är inte alltid hela världen, säger Knutsson.

Arbetssättet har gett resultat. Sedan starten för Samtid har ett hundratal elever och deras föräldrar omfattats.

Ett 90-tal har hjälpts tillbaka till en fungerande skolgång.

– Jag har nog inte träffat något barn som inte vill gå i skolan, säger Camilla Knutsson.

Samverkan för tidigare insatser

Drevs i projektform 2012–2013.

Projektet slog så väl ut att samverkan mellan bildningsförvaltningens elevhälsa och socialförvaltningen från 2014 har permanentats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!