Beskedet om att avgångstiden flyttas för det så kallade Scaniatåget kom som en kalldusch i fredags. Tåget avgår med nuvarande tidtabell klockan 15.29 från Stockholm och i den nya tidtabellen är tåget flyttat till 15.04. Dessa 20 minuter har stor betydelse för de närmare 200 personer som pendlar dagligen till Scania i Södertälje från Katrineholm, Flen och Vingåker. De hinner helt enkelt inte med tåget hem och får vänta på det tåg som avgår 16.44 från Stockholm.
‒Det är inte rimligt med ett så långt glapp. Det här handlar om människors vardag och att de inte ska behöva förändra livet. Vi står på pendlarnas sida, säger Monica Johansson (S), ordförande Sörmlands kollektivtrafikmyndighet samt landstingsstyrelsens ordförande.
Hon åkte till Nyköping under fredagen för att träffa Trafikverket tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), Helena Ekroth och Matthias Pfeil från Sörmlands kollektivtrafikmyndighet samt Göran Gullbrand från Mälab.
Tidtabellen som fastställdes i fredags börjar gälla den 10 december så det ska mycket till för att få till en lösning. Men Trafikverket gick ändå med på att diskutera frågan ytterligare trots att det redan pågått långa förhandlingar tillsammans med övriga tågbolag.
‒Vi vill att Trafikverket tittar på det här enstaka tågläget som har blivit galet, säger Helena Ekroth, myndighetschef Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.
I de prioriteringskriterier som tillämpas i dag så ligger Sörmlandspilens tåg risigt till. Alla tågbolag slåss om samma tidsfönster och i dag prioriteras snabbtågen före de långsammare, samtidigt som godståg kan rulla långsamt mitt i rusningstid och blockera för pendlarnas tåg. Tågbolagen vill ha de mest attraktiva tiderna för att locka till sig kunder i konkurrens med varandra. I slutändan avgörs det i tvisteförhandlingar.
‒Vi önskar att Trafikverket vände på det och i stället bestämde vad spåren främst ska användas till, säger Helena Ekroth.
‒Vi är en pendlarkommun, det här måste gå att lösa på något sätt, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Efter mötet säger Helena Ekroth att Trafikverket varit tillmötesgående och att det finns en vilja att se över tidtabellen en gång till. Det finns inga enkla lösningar, men till nästa möte i slutet av oktober, ska båda parter ha kommit med förslag för att öka kapaciteten och prioritera trafiken på ett annat sätt.
De möjligheter som ska ses över gällande Scaniatåget är att byta avgångstid med något annat tåg i första hand. Det kan också finnas något tågbolag som har fått en tid som inte används eller något snabbtåg som kan göra ett extra stopp i Katrineholm eller Södertälje.