Under tisdagen presenterade Moderaterna på riksplanet sitt förslag om ett nationellt förbud mot tiggeri. I Katrineholms kommun undersöker den styrande majoriteten möjligheten att införa ett lokalt förbud så snart som möjligt.
Frågan är kontroversiell. De flesta oppositionspartierna i Katrineholms kommunfullmäktige är emot ett förbud. Så här resonerar partiernas företrädare
Tony Rosendahl, Vänsterpartiet:
– Det är bara enkel plakatpolitik och populism, säger Rosendahl om förslaget från S och M.
Rosendahl menar att ett förbud mot tiggeri inte skulle lösa några problem. Han frågar sig också hur ett förbud skulle utformas, och pekar på praktiska och principiella problem.
‒De kan inte svara på hur ett sådant här förbud skulle kunna se ut. Man måste börja med att ta fram en definition av vad tiggeri är för något, det finns inte i dag.
Rosendahl anser att EU bör sätta press på tiggarnas hemländer att lösa situationen, men tror inte att förbud skulle hjälpa.
‒Man löser inte problemet genom att stigmatisera fattigdom.
Ylva G Karlsson, Miljöpartiet:
‒Jag tycker inte att det är ett rimligt sätt att hantera detta. Man kan inte förbjuda människor att be om hjälp, säger Ylva G Karlsson.
Hon frågar sig också vilka resurser som ska läggas på att se till att ett tiggeriförbud efterlevs och ser juridiska tveksamheter med ett förbud.
Även om det kan förekomma kriminalitet i samband med tiggeri, så är det oklart hur omfattande detta problem är, enligt Ylva G Karlsson. Hon tycker inte att detta är ett argument för att förbjuda tiggeri – i den mån brott begås i dag så är de ju redan straffbara.
Inger Fredriksson, Centerpartiet:
‒Vi är inte för ett tiggeriförbud. Det handlar om människor som ber om pengar och man kan tycka att det är sorgligt att det är så. Men ett förbud betyder bara att man flyttar problemet, säger Inger Fredriksson.
Hon pekar också på gränsdragningsproblem: vem ska i framtiden få samla in pengar och vem inte?
Liksom flera andra politiker anser Inger Fredriksson att press bör sättas på Rumänien och Bulgarien, varifrån många tiggare kommer. Men ett förbud skulle inte lösa problemen, anser hon.
Ewa Callhammar, Liberalerna:
‒Det här är ingen lätt fråga. Jag håller med om att man borde trycka på mer mot de länder som tiggarna kommer ifrån, säger Ewa Callhammar.
Hon pekar på att det också följer kriminalitet i tiggeriets spår och att det förekommer bland annat människohandel i sammanhanget, även om det också kommer många tiggare som inte är kriminella.
Trots att frågan enligt Callhammar är komplicerad, resonerar hon sig fram till att hon inte är för ett tiggeriförbud i dagsläget. Bland annat eftersom det finns viktigare saker för polisen att ägna sig åt.
‒Polisens resurser behövs till annat.
Joha Frondelius, Kristdemokraterna:
‒Principiellt tycker jag att det inte är ett bra förslag. Det är ett sätt att säga att "jag vill inte se allt elände i världen", säger Joha Frondelius om ett tiggeriförbud.
Samtidigt understryker Frondelius att tiggande inte är någon lösning för utsatta människor och att det inte hjälper på lång sikt.
‒De som är insatta i detta säger: "hjälp dem inte att tigga".
Trots detta anser Frondelius inte att ett förbud skulle lösa några problem.
Mica Vemic, Sverigedemokraterna:
‒Vi har haft förslaget uppe två gånger denna mandatperiod, så vi välkomnar ett förbud, säger Mica Vemic.
Sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet i Katrineholm som är för ett tiggeriförbud.
Mica Vemic säger att han inte ser några principiella eller praktiska problem med att införa ett förbud i Katrineholm.
‒Det här inte ett lagförslag det handlar om, utan en justering av ordningsstadgan. Jag ser inte problemet, säger han.